Magazyn poświęcony zagadnieniom zdrowego odżywiania dla dietetyków i konsumentów o wysokim poziomie świadomości żywieniowej

„Food Forum” – największe na polskim rynku wydawniczym czasopismo o zdrowym odżywianiu. Publikujemy artykuły z dziedziny żywienia: dietetyki, psychodietetyki, dietetyki sportowej, a także nauk medycznych, dla lekarzy specjalizujących się w łączeniu terapii farmakologicznych ze wsparciem żywieniowym, oraz lekarzy gastrologów, internistów, pediatrów, diabetologów, ginekologów, endokrynologów.
6 numerów w roku
112 stron
 
55 wydań archiwalnych
Materiały do pobrania

Poznaj naszych autorów

 

Stałe działy

PSYCHODIETETYKA

 
na konkretnych przykładach opisujemy problemy, z jakimi może spotkać się dietetyk w swojej codziennej pracy
czytaj przykładowy artykuł >>

FITOTERAPIA

 
sekcja poświęcona ziołolecznictwu, który zajmuje znaczną pozycję w przemyśle farmaceutycznym; skupiamy się na właściwościach leczniczych roślin zielarskich, które często są alternatywą stosowania niektórych leków
czytaj przykładowy artykuł >>
 

ABC PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA

 
rubryka pełna praktycznych porad dietetycznych; materiały zawierają m.in. opisy zdrowych produktów, rankingi diet czy dietetyczne propozycje na zdrowe posiłki
czytaj przykładowy artykuł >>

CIĄŻA I ZDROWY ROZWÓJ DZIECKA

 
dział, w którym szczególną uwagę skupiamy na problemach dietetycznych i zdrowotnych dzieci
czytaj przykładowy artykuł >>

NAJNOWSZE DONIESIENIA DIETETYCZNE

 
sekcja, w której znajdziesz najnowsze informacje dotyczące aktualnych zaleceń dietetycznych i medycznych w kwestii żywienia z Polski i ze świata
czytaj przykładowy artykuł >>

UKŁAD TRAWIENNY I PROBIOTYKOTERAPIA

 
dział poświęcony całemu układowi trawiennemu wraz z jednostkami chorobowymi i najnowszymi danymi dotyczącymi suplementacji i probiotykoterapii
czytaj przykładowy artykuł >>
 

ZAPOBIEGANIE CHOROBOM

 
w tym dziale przedstawiamy różne jednostki chorobowe oraz praktyczne sposoby ich zapobiegania wraz z profilaktyką zdrowotną
czytaj przykładowy artykuł >>

DIAGNOSTYKA LEKARSKA I DIETETYCZNA

 
rubryka, w której jedno schorzenie rozpatrywane jest jednocześnie przez dwóch specjalistów – lekarza medycyny i dietetyka-praktyka
czytaj przykładowy artykuł >>

W najnowszym numerze

W najnowszym numerze magazynu czytelnicy mogą zanurzyć się w fascynujący świat żywienia i dietetyki. Zaczynając od przepisu na bezglutenowy chleb bananowy, przenoszą się następnie w czasie, poznając etymologię i znaczenie dietetyki w antycznej Grecji. Współczesne trendy w dietetyce są reprezentowane przez rzetelną recenzję książki o diecie low-FODMAP autorstwa Agaty Stróżyk oraz analizę diety VLCKD, poznając jej zasady i mechanizmy działania.