Dołącz do czytelników
Brak wyników

Najnowsze doniesienia dietetyczne , Otwarty dostęp

16 grudnia 2020

NR 6 (Grudzień 2020)

Wiadomości dietetyczne

0 1186

Badanie składu przeciwdrobnoustrojowego miodu

Miód to złożony słodki środek spożywczy o ugruntowanych właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwutleniających.

Jest używany od tysiącleci w różnych zastosowaniach, ale najbardziej godne uwagi są leczenie ran powierzchniowych, oparzeń i stanów zapalnych. W literaturze sugerowano, że różne substancje w miodzie są kluczowym składnikiem jego potencjału przeciwdrobnoustrojowego; związki polifenolowe, nadtlenek wodoru, metyloglioksal oraz białko defensyna 1. Te składniki różnią się znacznie w próbkach miodu ze względu na pochodzenie botaniczne, położenie geograficzne i wydzieliny pszczoły. Stosowanie miodu medycznego w leczen...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy