Badanie składu przeciwdrobnoustrojowego miodu
Miód to złożony słodki środek spożywczy o ugruntowanych właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwutleniających.
Jest używany od tysiącleci w różnych zastosowaniach, ale najbardziej godne uwagi są leczenie ran powierzchniowych, oparzeń i stanów zapalnych. W literaturze sugerowano, że różne substancje w miodzie są kluczowym składnikiem jego potencjału przeciwdrobnoustrojowego; związki polifenolowe, nadtlenek wodoru, metyloglioksal oraz białko defensyna 1. Te składniki różnią się znacznie w próbkach miodu ze względu na pochodzenie botaniczne, położenie geograficzne i wydzieliny pszczoły. Stosowanie miodu medycznego w leczen...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!