Dołącz do czytelników
Brak wyników

Najnowsze doniesienia dietetyczne , Otwarty dostęp

16 grudnia 2020

NR 6 (Grudzień 2020)

Wiadomości dietetyczne

66

Badanie składu przeciwdrobnoustrojowego miodu

Miód to złożony słodki środek spożywczy o ugruntowanych właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwutleniających.

POLECAMY

Jest używany od tysiącleci w różnych zastosowaniach, ale najbardziej godne uwagi są leczenie ran powierzchniowych, oparzeń i stanów zapalnych. W literaturze sugerowano, że różne substancje w miodzie są kluczowym składnikiem jego potencjału przeciwdrobnoustrojowego; związki polifenolowe, nadtlenek wodoru, metyloglioksal oraz białko defensyna 1. Te składniki różnią się znacznie w próbkach miodu ze względu na pochodzenie botaniczne, położenie geograficzne i wydzieliny pszczoły. Stosowanie miodu medycznego w leczeniu ran powierzchniowych i oparzeń poprawia proces gojenia, skraca czas gojenia, zmniejsza blizny i zapobiega skażeniu mikrobiologicznemu. Dlatego włączenie miodów medycznych do leczenia klinicznego zmniejszyłoby zapotrzebowanie na antybiotyki. W medycynie miód może być stosowany jako skuteczne leczenie ran, eliminując potrzebę stosowania antybiotyków. 
Miód może znacznie zmniejszyć zapotrzebowanie na leki ostatniej szansy w przypadku wysoce lekoopornych zakażeń bakteryjnych, ponieważ obecna oporność na mechanizmy przeciwdrobnoustrojowe miodu jest w dużej mierze niewidoczna. Jest to prawdopodobnie spowodowane wielorakimi mechanizmami działania przeciwbakteryjnego z wielu związków przeciwdrobnoustrojowych, co skutkuje unikalną terapią skojarzoną, która nie została jeszcze zidentyfikowana jako źródło oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe. Stosowanie miodu prawdopodobnie zostanie rozszerzone w przyszłości. Jest to w dużej mierze spowodowane wzrostem liczby drobnoustrojów opornych na antybiotyki powodujących infekcje, zwłaszcza że miód jest zdolny do odwracania pewnych mechanizmów oporności na antybiotyki.

Nolan V.C., Harrison J., Cox J.A.G. Dissecting the Antimicrobial Composition of Honey. Antibiotics (Basel). 2019, 5;8(4):251.

Ocena indeksu glikemicznego kasz dostępnych na polskim rynku spożywczym

Indeks glikemiczny (GI) i ładunek glikemiczny (GL) są często wykorzystywane do oceny jakości diety w odniesieniu do ryzyka cukrzycy, chorób układu krążenia i rozwoju raka. Biorąc pod uwagę różnice w wartości odżywczej produktów żywnościowych w różnych krajach, często sugeruje się skorzystanie z krajowych baz danych w celu oceny spożycia wybranych produktów z dietą w różnych populacjach.

Celem badań była ocena indeksu i ładunku glikemicznego wybranych kasz dostępnych na rynku spożywczym w Polsce. Oszacowano GI następujących kasz: kuskus, kasza gryczana (prażona), jaglana, orkiszowa, jęczmienna (łuskana) i kasza bulgur. GI oceniano jako przyrostowe pole pod krzywą odpowiedzi glukozy we krwi na 50 g węglowodanowej porcji testowanej żywności, wyrażone jako procent odpowiedzi na taką samą ilość węglowodanów ze standardowego pożywienia pobranego przez tego samego pacjenta. GL obliczono dla 100 g gotowanego produktu.
Najniższy IG stwierdzono dla kaszy gryczanej (34,7 ± 8,2%) i jęczmiennej (31,3 ± 13,4%). GL dla tych kasz wynosi odpowiednio 8,1 ± 1,9 i 8,0 ± 3,4. IG dla kaszy jaglanej, orkiszowej i bulgur wyniósł odpowiednio 56,2 ± 20,6%, 69,8 ± 35,0%, 64,5 ± 36,8%, a dla kuskusu 99,0 ± 36,0%. Najwyższy poziom GL obserwowano dla kuskusu (24,7 ± 9,0). 
Badane kasze można podzielić na: jęczmienną i gryczaną jako pokarm o niskim IG, jaglaną i kaszę bulgur jako pokarm o średnim IG...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy