Współczesne wyniki badań pokazują, że nieracjonalna i źle zbilansowana dieta przyczynia się do powstawania wielu chorób cywilizacyjnych. Pogłębiająca się z dnia na dzień świadomość dietetyczna społeczeństwa pozwala kształtować zachowania prozdrowotne i ingerować w stan własnego organizmu poprzez profilaktykę i umiejętny dobór ilości i jakości składników odżywczych, tak aby minimalizować ryzyko, spowolnić rozwój lub nawet uniknąć powstania danych jednostek chorobowych. Tak oto poczucie sprawczości i celowości diety sprawia, że moda na żywność funkcjonalną zyskuje coraz większe rzesze zwolenników.
Żywność funkcjonalna (Foods for Specified Health Use – FOSHU):
POLECAMY
- jest żywnością, której celem jest dostarczanie organizmowi odpowiedniego pożywienia niezbędnego do podtrzymywania procesów życiowych i aktywności,
- ma na celu zmniejszanie ryzyka rozwoju określonej grupy chorób, szczególnie dietozależnych, oraz ogólną poprawę dobrostanu organizmu,
- jej skuteczność musi być potwierdzona oświadczeniami zdrowotnymi i dokumentacją kliniczną.
Ponadto żywność funkcjonalna powinna:
- być produktem spożywczym otrzymanym z naturalnie występujących składników (nie mogą to być tabletki, proszki, saszetki itp.) [1],
- stanowić podstawowy element codzi...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!