Dołącz do czytelników
Brak wyników

ABC prawidłowego żywienia

19 stycznia 2019

NR 2 (Kwiecień 2018)

Żywność funkcjonalna – kamień milowy świadomego odżywiania

0 993

Współczesne wyniki badań pokazują, że nieracjonalna i źle zbilansowana dieta przyczynia się do powstawania wielu chorób cywilizacyjnych. Pogłębiająca się z dnia na dzień świadomość dietetyczna społeczeństwa pozwala kształtować zachowania prozdrowotne i ingerować w stan własnego organizmu poprzez profilaktykę i umiejętny dobór ilości i jakości składników odżywczych, tak aby minimalizować ryzyko, spowolnić rozwój lub nawet uniknąć powstania danych jednostek chorobowych. Tak oto poczucie sprawczości i celowości diety sprawia, że moda na żywność funkcjonalną zyskuje coraz większe rzesze zwolenników.

Żywność funkcjonalna (Foods for Specified Health Use – FOSHU):

POLECAMY

  • jest żywnością, której celem jest dostarczanie organizmowi odpowiedniego pożywienia niezbędnego do podtrzymywania procesów życiowych i aktywności, 
  • ma na celu zmniejszanie ryzyka rozwoju określonej grupy chorób, szczególnie dietozależnych, oraz ogólną poprawę dobrostanu organizmu,
  • jej skuteczność musi być potwierdzona oświadczeniami zdrowotnymi i dokumentacją kliniczną.

Ponadto żywność funkcjonalna powinna:

  • być produktem spożywczym otrzymanym z naturalnie występujących składników (nie mogą to być tabletki, proszki, saszetki itp.) [1],
  • stanowić podstawowy element codziennej diety,
  • ...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy