Żywienie osób starszych w wybranych chorobach (cz. 2)

Zapobieganie chorobom

Starzenie się organizmu jest zjawiskiem nieodwracalnym, ale jakość życia osób starszych zależy m.in. od diety, która pełni istotną rolę w profilaktyce i minimalizowaniu skutków chorób często postępujących z wiekiem: sarkopenii, osteoporozy, uchyłkowatości jelita grubego i chorób o podłożu zapalnym. Odpowiednio zbilansowana, zarówno pod względem ilościowym, jak i jakościowym, dieta współdecyduje o zachowaniu dobrej sprawności fizycznej i umysłowej. Ze względu na systematyczny wzrost liczebności seniorów tematy związane z żywieniem osób starszych powinny stać się ważnym punktem w dyskursie o możliwościach jak najdłuższego utrzymania zdrowia.

Uchyłki jelita grubego 

Uchyłki jelita grubego to przepukliny błony śluzowej przez błonę mięśniową okrężnicy mające postać niewielkich, workowatych uwypukleń ściany na zewnątrz światła narządu (ryc. 1). Występowanie uchyłków okrężnicy koresponduje z wiekiem i szacuje się, że w ósmej dekadzie życia problem ten dotyczy około 50% populacji [18]. Uchyłkowatość okrężnicy może nie dawać żadnych objawów klinicznych, lecz może również przyjąć postać objawowej niepowikłanej choroby uchyłkowej, która jest jedną z najczęstszych chorób jelita grubego w społeczeństwach zachodnich. Do objawów najczęściej zgłaszanych przez pacjentów należą łagodne, nawracające bóle brzucha, wzdęcia i zmienny rytm wypróżnień, bez odchyleń w badaniach dodatkowych [19]. W ostatnich latach wzrosła również liczba hospitalizacji związanych z powikłaniami choroby uchyłkowej objawiającymi się zazwyczaj zapaleniem uchyłków. Stan ten może doprowadzić również do krwawień do przewodu pokarmowego, perforacji i zapalenia otrzewnej, wytworzenia ropnia i niedrożności jelit [18].

 

POLECAMY

Rycina 1. Zdjęcie uchyłków jelita grubego wykonane w pracowni endoskopowej podczas kolonoskopii (materiały własne autorów)

 

Wzrost ryzyka wystąpienia uchyłkowatości związany jest z dietą o niskiej zawartości włókna pokarmowego, a bogatą w czerwone mięso i tłuszcz zwierzęcy. Choroba ta wiązana jest również z małą aktywnością fizyczną, nadmiarem alkoholu, paleniem papierosów, otyłością i niskim statusem socjoekonomicznym [18, 19]. Niedobór błonnika w diecie jest uważany za główny czynnik odpowiedzialny za rozwój uchyłków jelita grubego. Zakłada się, że prowadzi do zmniejszenia objętości stolca i do wzrostu ciśnienia wewnątrzjelitowego. W bezobjawowej postaci choroby nie jest wymagane leczenie, lecz zmiana stylu życia, w tym diety, która powinna być bogata w błonnik (ryc. 2). W leczeniu objawowej niepowikłanej choroby uchyłkowej zaleca się z kolei dietę bogatą w błonnik i farmakoterapię [19]. 

 

Rycina 2. Błonnik pokarmowy a uchyłki jelita grubego (opracowanie własne) 

 

Błonnik pokarmowy można podzielić na rozpuszczalny w wodzie, do którego zalicza się m.in. pektyny, gumy, śluzy, oraz nierozpuszczalny, np. celuloza i lignina [20]. Włókna rozpuszczalne w wodzie opóźniają, natomiast nierozpuszczalne przyspieszają pasaż treści pokarmowej w jelicie cienkim [21], co umożli...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    ukończyła studia licencjackie na kierunku dietetyka AWF w Poznaniu, Filia w Gorzowie Wlkp. Podnosi swoje kwalifikacje poprzez udział w licznych szkoleniach i webinariach. Wolontariuszka w pracowni endoskopii. Jej główne zainteresowania dotyczą chorób układu pokarmowego i neurodegeneracyjnych. Zafascynowana psychodietetyką. Dzieli się swoją pasją na: https://www.facebook.com/kinga.blacharska

    dr nauk o kulturze fizycznej – wykładowca na AWF w Poznaniu, Filia w Gorzowie Wlkp. Jej zainteresowania naukowe koncentrują się wokół fizjologii osób starszych (zwłaszcza kobiet) oraz sposobów poprawy jakości życia w wieku senioralnym. Współautorka artykułów z zakresu wpływu treningu inercyjnego na osoby starsze. Propagatorka treningu zdrowotnego

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI