Uchyłki jelita grubego
Uchyłki jelita grubego to przepukliny błony śluzowej przez błonę mięśniową okrężnicy mające postać niewielkich, workowatych uwypukleń ściany na zewnątrz światła narządu (ryc. 1). Występowanie uchyłków okrężnicy koresponduje z wiekiem i szacuje się, że w ósmej dekadzie życia problem ten dotyczy około 50% populacji [18]. Uchyłkowatość okrężnicy może nie dawać żadnych objawów klinicznych, lecz może również przyjąć postać objawowej niepowikłanej choroby uchyłkowej, która jest jedną z najczęstszych chorób jelita grubego w społeczeństwach zachodnich. Do objawów najczęściej zgłaszanych przez pacjentów należą łagodne, nawracające bóle brzucha, wzdęcia i zmienny rytm wypróżnień, bez odchyleń w badaniach dodatkowych [19]. W ostatnich latach wzrosła również liczba hospitalizacji związanych z powikłaniami choroby uchyłkowej objawiającymi się zazwyczaj zapaleniem uchyłków. Stan ten może doprowadzić również do krwawień do przewodu pokarmowego, perforacji i zapalenia otrzewnej, wytworzenia ropnia i niedrożności jelit [18].
POLECAMY
Rycina 1. Zdjęcie uchyłków jelita grubego wykonane w pracowni endoskopowej podczas kolonoskopii (materiały własne autorów)
Wzrost ryzyka wystąpienia uchyłkowatości związany jest z dietą o niskiej zawartości włókna pokarmowego, a bogatą w czerwone mięso i tłuszcz zwierzęcy. Choroba ta wiązana jest również z małą aktywnością fizyczną, nadmiarem alkoholu, paleniem papierosów, otyłością i niskim statusem socjoekonomicznym [18, 19]. Niedobór błonnika w diecie jest uważany za główny czynnik odpowiedzialny za rozwój uchyłków jelita grubego. Zakłada się, że prowadzi do zmniejszenia objętości stolca i do wzrostu ciśnienia wewnątrzjelitowego. W bezobjawowej postaci choroby nie jest wymagane leczenie, lecz zmiana stylu życia, w tym diety, która powinna być bogata w błonnik (ryc. 2). W leczeniu objawowej niepowikłanej choroby uchyłkowej zaleca się z kolei dietę bogatą w błonnik i farmakoterapię [19].
Rycina 2. Błonnik pokarmowy a uchyłki jelita grubego (opracowanie własne)
Błonnik pokarmowy można podzielić na rozpuszczalny w wodzie, do którego zalicza się m.in. pektyny, gumy, śluzy, oraz nierozpuszczalny, np. celuloza i lignina [20]. Włókna rozpuszczalne w wodzie opóźniają, natomiast nierozpuszczalne przyspieszają pasaż treści pokarmowej w jelicie cienkim [21], co umożli...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!