Żywienie osób starszych w wybranych chorobach (cz. 1)

Zapobieganie chorobom

Sarkopenia

Sarkopenia jest chorobą mięśni. Jej następstwem mogą być upadki, złamania, niepełnosprawność ruchowa, a nawet śmierć [1]. Może mieć ona charakter pierwotny – związany z procesem starzenia się – lub wtórny – związany z chorobami przewlekłymi, spadkiem aktywności fizycznej i niedożywieniem. Niedobory żywieniowe wynikać mogą ze zmniejszonego apetytu będącego skutkiem zmian w gospodarce hormonalnej osób starszych, jak również z często występujących dolegliwości o podłożu fizycznym i psychicznym. Pogłębianie się niedoborów substancji organicznych, takich jak białka, cukry i tłuszcze, a także mikro- i makroelementów oraz witaminy D3 przyspiesza rozwój sarkopenii [2]. Stosowna do wieku podaż białka zapobiega zmniejszeniu masy i siły mięśniowej (ryc. 1), sprzyja również wchłanianiu wapnia, przez co potencjalnie spowalnia utratę masy kostnej [2, 3]. 


Rycina 1. Białko a sarkopenia (opracowanie własne)

POLECAMY

 

Istnieją dowody na to, że dostarczanie określonych aminokwasów (głównie leucyny) – oprócz utrzymania bezwzględnego poziomu spożycia białka – wiąże się z wyższą gęstością mineralną kości (BMD) kręgosłupa i przedramienia [4]. U osób starszych zwiększone zapotrzebowanie na białko wynika z często współwystępujących chorób przewlekłych i wiąże ...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    ukończyła studia licencjackie na kierunku dietetyka AWF w Poznaniu, Filia w Gorzowie Wlkp. Podnosi swoje kwalifikacje poprzez udział w licznych szkoleniach i webinariach. Wolontariuszka w pracowni endoskopii. Jej główne zainteresowania dotyczą chorób układu pokarmowego i neurodegeneracyjnych. Zafascynowana psychodietetyką. Dzieli się swoją pasją na: https://www.facebook.com/kinga.blacharska

    dr nauk o kulturze fizycznej – wykładowca na AWF w Poznaniu, Filia w Gorzowie Wlkp. Jej zainteresowania naukowe koncentrują się wokół fizjologii osób starszych (zwłaszcza kobiet) oraz sposobów poprawy jakości życia w wieku senioralnym. Współautorka artykułów z zakresu wpływu treningu inercyjnego na osoby starsze. Propagatorka treningu zdrowotnego

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI