Zrozumieć depresję Część 2: Dlaczego dieta przeciwzapalna może pomóc w walce z depresją?

Zapobieganie chorobom

Z poprzedniego artykułu dowiedzieliście się o tym, że liczne zaburzenia fizjologiczne mogą brać potencjalny udział w powstaniu zaburzeń depresyjnych, oraz o tym, że wszystkie możliwe naturalne interwencje wprowadzane w celu zmniejszenia stanów zapalnych czy też zadbania o jelita ogólnie wraz z florą bakteryjną mogą zwiększyć szansę na polepszenie jakości życia osób dotkniętych zaburzeniami depresyjnymi.

Układ odpornościowy odgrywa ważną rolę w rozwoju oraz funkcjonowaniu mózgu, w normalnych warunkach wpływa pozytywnie na neuroplastyczność oraz neurogenezę. Aktywacja układu odpornościowego jest naturalną i korzystną reakcją organizmu w odpowiedzi na różnego rodzaju bodźce stresowe, takie jak: choroby, urazy, infekcje lub czynniki psychospołeczne. Kiedy jednak ostra reakcja zapalna wychodzi spod kontroli i staje się przewlekłym stanem zapalnym, to może doprowadzić do rozwoju wielu chorób przewlekłych, w tym zaburzeń psychicznych [1–2, 6, 8].

Dzięki odkryciu zwiększonego poziomu cytokin prozapalnych u ludzi z depresją ponad dwie dekady temu pojawia się coraz więcej dowodów naukowych na to, że zmiany w pracy układu immunologicznego biorą udział w patogenezie depresji [1, 3]. 

Dodatkowo w ludzkim genomie zostały zidentyfikowane geny, które są związane z funkcjonowaniem układu odpornościowego oraz predysponują do tzw. fenotypu prozapalnego. Prozapalny fenotyp stwarza potencjalny genetyczny fundament dla zwiększonego ryzyka rozwoju zaburzeń depresyjnych. Teoria zapalna depresji rozpatruje ją jako zaburzenie psychoneuroimmunologiczne [1, 4–5].

Wzrost poziomu cytokin prozapalnych, tak samo jak nadmierna aktywność osi podwzgórze – przysadka – nadnercza, jest źródłem nieprawidłowości w działaniu szlaku kynureninowego. Powyższe czynniki powodują zwiększoną aktywność enzymu obecnego w mikrogleju, astrocytach oraz neuronach – indoloamino-2,3-dioksygenazy (IDO), co zwiększa konwersję tryptofanu w kynureninę oraz kwas chinolinowy, czyli neurotoksyczne substraty zwiększające ryzyko wystąpienia procesów neurodegeneracyjnych oraz ne...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    Psychodietetyk oraz absolwentka Uniwersytetu Medycyny Funkcjonalnej (FMU). Prowadzi gabinet: „Centrum Psychodietetyki, Edukacji Żywieniowej i Medycyny Funkcjonalnej” w mieście Lubin. Ukończyła liczne kursy i szkolenia w zakresie holistycznego podejścia do zdrowia i wspomagania leczenia chorób cywilizacyjnych. W swojej pracy łączy edukację o odpowiednio dobranej aktywności fizycznej z prawidłowym odżywianiem się oraz podejście kompleksowe do ciała, psychiki i umysłu. Motto: Dietetyk/Trener/Lekarz, który twierdzi, że wie wszystko – nie wie nic.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI