Woda jest substancją kluczową dla życia i prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. Jej odpowiednia dzienna podaż stanowi jeden z najistotniejszych aspektów racjonalnego żywienia, niezależnie od wieku, który warunkuje zachowanie zdrowia fizycznego oraz psychicznego. Woda wchodzi w skład wszystkich komórek organizmu, dlatego u osób dorosłych stanowi ok. 60% masy ciała (u kobiet 54%), z czego 34% to woda wewnątrzkomórkowa, a pozostałe 26% – woda zewnątrzkomórkowa. Optymalna zawartość wody w organizmie zapewnia utrzymywanie stosunkowo stałej temperatury ciała oraz prawidłowy przebieg wielu procesów życiowych, które zachodzą w stosunkowo małym zakresie temperatur. Woda ponadto bierze udział w procesie trawienia pokarmu i wchłaniania składników odżywczych, regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej oraz kwasowo-zasadowej, a także wydalania produktów przemiany materii i toksyn z ustroju [1–4].
Wodę zalicza się do niezbędnych składników żywności, ponieważ organizm człowieka nie jest w stanie wytwarzać jej w ilościach wystarczających do zaspokojenia podstawowych jego potrzeb. Woda jest dostarczana organizmowi z dwóc...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!