Znaczenie dietoterapii w przewlekłej chorobie nerek, zespole nerczycowym i kamicy nerkowej

Postępowanie w jednostkach chorobowych

Choroby nefrologiczne wieku dziecięcego to zróżnicowana grupa schorzeń obejmujących zarówno wady wrodzone, jak i nabyte choroby nerek oraz układu moczowego. Początkowo mogą powodować niespecyficzne objawy, takie jak zaburzenia wzrastania, obrzęki czy nadciśnienie tętnicze. Przewlekła dysfunkcja nerek prowadzi nie tylko do pogorszenia funkcji wydalniczej, ale także wpływa na gospodarkę wodno-elektrolitową i rozwój dziecka, wymagając kompleksowej opieki diagnostycznej. W wielu przypadkach choroby te mogą początkowo przebiegać skrycie lub bez charakterystycznych objawów, a utrzymujące się zaburzenia są źródłem istotnego pogorszenia jakości życia oraz zwiększonego ryzyka powikłań metabolicznych. Wczesne rozpoznanie oraz interdyscyplinarne leczenie, w tym żywienie, są kluczowe w ograniczaniu powikłań i poprawie rokowania tych pacjentów.

Rola białka w przewlekłej chorobie nerek i dializach

Właściwe żywienie dzieci z przewlekłą chorobą nerek (PChN) i tych dializowanych to fundament skutecznego leczenia, który decyduje o ich prawidłowym wzroście, rozwoju i jakości życia. Dlatego tak istotne jest odpowiednie monitorowanie antropometryczne i biochemiczne wraz z personalizacją zaleceń żywieniowych na różnych etapach dzieciństwa, od okresu niemowlęcego, po adolescencję. Skupiając uwagę na głównym problemie, którym jest niedożywienie spowodowane dializami lub objawami mocznicy, należałoby wziąć pod lupę ilość spożywanego białka i wartość energetyczną diety (tab. 1). Rekomendacje dotyczące żywienia w nefrologii dziecięcej często wskazują na to, by nie unikać ograniczania białka w diecie we wczesnych stadiach PChN, ponieważ niskie spożycie białka może zwiększać ryzyko słabego wzrostu i rozwój niedożywienia białkowo-energetycznego. Wpływać to może na liniowy wzrost, ale także na skład ciała, z przewagą odkładanego tłuszczu. Aby wspierać optymalny wzrost, zdecydowanie zaleca się, aby spożycie białka w diecie było ukierunkowane na górną granicę SDI (ang. suggested dietary intake). Zalecenia Polskiego Towarzystwa Nefrologii Dziecięcej (PTNFD) kierują uwagę na straty białka podczas dializoterapii, które powinny zostać uzupełniane i doliczane w diecie dziecka. W dializie otrzewnowej lub hemodializie u dzieci dochodzi do utraty aminokwasów i białek – ok. 5–15 g/dobę w dializacie otrzewnowym [7, 12].

Dializoterapia – hemodializa i dializa otrzewnowa

W dwóch badaniach oszacowano wkład energetyczny dializatu u dzieci z przewlekłą chorobą nerek, który wynosił odpowiednio 7,5 ± 7 oraz 9,08 ± 4,13 kcal/kg/dzień. Może to być istotne przy uwzględnianiu całkowitego spożycia energii, zwłaszcza u pacjentów z nadwagą. Należy jednak pamiętać o znacznym zróżnicowaniu między pacjentami, wynikającym z różnic w stężeniu glukozy w d...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Dołącz do grona dietetyków i specjalistów świadomego żywienia

Co dwa miesiące otrzymuj gotowe rozwiązania, aktualne badania i sprawdzone terapie, które możesz od razu wykorzystać w praktyce. Rozwijaj swoje kompetencje, pracuj skuteczniej i bądź na bieżąco z najnowszymi trendami żywieniowymi i innowacjami w dziedzinie dietetyki.

1000+ specjalistycznych artykułów
Aktualne trendy w dietetyce
Inspirujące case studies
100+ wydań archiwalnych
Analizy badań naukowych
Największe na polskim rynku wydawniczym czasopismo o zdrowym odżywianiu.

Przypisy

    lic.; studentka kierunku dietetyka na poziomie magisterskim na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym, autorka artykułów naukowych z zakresu żywienia w nefrologii, transplantologii oraz leczenia nerkozastępczego; prowadząca badania nad występowaniem chorób zależnych od diety i niedożywienia białkowo-energetycznego, ze szczególnym uwzględnieniem wpływu immunosupresji stosowanej u pacjentów po transplantacji nerki, realizowane w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym w Centrum Medycyny Inwazyjnej w Gdańsku

    dr inż.adiunkt w Katedrze Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie, nauczyciel akademicki z wieloletnim doświadczeniem, zainteresowania naukowe związane są z profilaktyką i leczeniem dietetycznym chorób żywieniowo zależnych, w tym również oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia osób aktywnych fizycznie. Bardzo istotny obszar zainteresowań stanowi psychologia żywienia, w tym zaburzenia odżywiania, metody ich oceny i możliwości skutecznych rozwiązań żywieniowych. Pracuje z młodzieżą jako nauczyciel akademicki, ale także opiekun studenckiego Koła Naukowego Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI