Aktualnie Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Orgaznization, WHO) szacuje, że na świecie 40% kobiet w ciąży i 42% dzieci w wieku poniżej 5. roku życia należy leczyć z powodu niedokrwistości (anemii) występującej na tle niedoboru żelaza. Niedokrwistość to stan chorobowy, w którym dochodzi do spadku poniżej wartości prawidłowych stężenia hemoglobiny, liczby krwinek czerwonych (erytrocytów) i wskaźnika hematokrytu. Prawidłowa wartość hematokrytu w wynikach badania krwi zależy m.in. od wieku, płci i metody badania. Żelazo jest pierwiastkiem odgrywającym szczególnie ważną rolę w ludzkim organizmie. Jest ono niezbędne do prawidłowego przebiegu podstawowych procesów życiowych, między innymi do transportu i magazynowania tlenu. Nawet niewielkie niedobory żelaza mogą upośledzić funkcjonowanie całego organizmu człowieka [1].
Niedobory żelaza należą do najczęściej występującej postaci niedoborów mikroskładników na świecie. Dane przedstawione przez WHO ukazują skalę problemu – w populacji krajów europejskich niedobór żelaza odpowiada średnio za więcej niż połowę przypadków niedokrwistości u dzieci w wieku od 6 miesięcy do 5 lat [2].
„Żelazne” zapasy
Transport żelaza w życiu płodowym rozpoczyna się już w I trymestrze ciąży, jednak większość całkowitych zasobów tego pierwiastka jest gromadzona przez płód w III trymestrze [2].
To, ile żelaza jest zawarte w tkankach płodu, zależy od masy urodzeniowej dziecka, stężenia hemoglobiny i ilości krwi pozyskanej z łożyska przed podwiązaniem pępowiny...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!