Zastosowanie oleju rzepakowego w żywieniu dziecka będącego na diecie wegetariańskiej

Ciąża i zdrowy rozwój dziecka

Korzyści wynikające ze stosowania prawidłowego żywienia wpływają na całe życie i odgrywają kluczową rolę w profilaktyce wielu chorób w późniejszym okresie życia dziecka. Bardzo często prawidłowy rozwój i zachowanie zdrowia determinowane są rodzajem stosowanej diety. 

Mimo iż dieta wegetariańska, odpowiednio zbilansowana, przynosi wiele korzyści zdrowotnych i coraz więcej osób na całym świecie stosuje ten rodzaj żywienia, to wciąż najwięcej niepewności wzbudza możliwość bezmięsnej diety u dzieci.

POLECAMY

Według raportu Amerykańskiego Towarzystwa Dietetycznego (American Dietetic Association – ADA) i dietetyków z Kanady z 2009 r. dobrze zbilansowana dieta wegetariańska może być stosowana w wieku rozwojowym. Jedynie frutarianizm i dieta makrobiotyczna powodują znaczne niedobory żywieniowe oraz zaburzenia wzrostu i przyrostu masy ciała [3].

Osoby na dietach wegetariańskich spożywają znacznie więcej węglowodanów niż osoby na diecie tradycyjnej. Czerpią je przede wszystkim z produktów zbożowych, owoców oraz roślin strączkowych. W przypadku białka jest jednak odwrotnie. Dzieci na diecie wegetariańskiej spożywają mniej tego składnika o...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    Dr n. o zdr. Hanna Stolińska - Dietetyk kliniczny. Przez siedem lat pracowała w Instytucie Żywności i Żywienia. Obecnie prowadzi własny gabinet. Pomaga osobom z problemem nadwagi i otyłości, cierpiącym na choroby dietozależne, między innymi: insulinooporność, Hashimoto, niedoczynność tarczycy, choroby stawów, zaburzenia lipidowe, osteoporoza, choroby jelit oraz będącym na dietach alternatywnych (ze szczególnym uwzględnieniem diet roślinnych). Prowadzi również szkolenia dla dietetyków i lekarzy oraz wykłady dla dzieci, rodziców i osób starszych. Współpracuje z Narodowym Programem Zdrowia i przy realizacji kampanii społecznych. Bierze udział w programach i projektach naukowo- badawczych. Przekazuje wiedzę żywieniową również poprzez liczne wystąpienia telewizyjne, i radiowe oraz pisanie artykułów naukowych i popularnonaukowych. Autorka artykułów naukowych i popularnonaukowych, autorka lub współautorka cenionych książek o odżywianiu.

    ff
    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI