Zastosowanie kwasu masłowego w dietoterapii chorób zapalnych jelit

Diagnoza lekarska i dietetyczna

Nieswoiste choroby zapalne jelit (NChZJ) stanowią coraz częstszy problem w praktyce klinicznej. Ponieważ stosowane dotychczas terapie farmakologiczne okazują się często nieskuteczne, a dodatkowo obarczone są licznymi, uciążliwymi dla pacjentów skutkami ubocznymi, poszukuje się nowych metod leczenia. Jedną z substancji, która zwróciła uwagę świata naukowego jest kwas masłowy – krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy, wytwarzany w jelicie grubym w wyniku fermentacji mikrobiologicznej. Okazuje się, że dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i immunomodulującym może on stanowić potencjalny element terapii NChZJ.

Nieswoiste choroby zapalne jelit

Nieswoiste choroby zapalne jelit (NChZJ) to grupa wieloczynnikowych chorób, których cechą wspólną jest przewlekły stan zapalny przewodu pokarmowego. Do NChZJ zaliczamy chorobę Leśniowskiego-Crohna (ChLC), wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) oraz nieokreślone zapalenie okrężnicy. W przypadku ChLC stan zapalny może obejmować cały przewód pokarmowy, a występujące zmiany mają charakter odcinkowy. Natomiast we WZJG proces zapalny dotyczy głównie okrężnicy i odbytnicy, a występujące zmiany chorobowe mają formę ciągłą [15].
Etiologia NChZJ w zakresie aktywacji, jak również późniejszego rozwoju nie została w pełni poznana. Wiadomo jednak, że zaburzenia te mają prawdopodobnie podłoże immunozależne. Do najczęściej wymienianych przyczyn zalicza się czynniki genetyczne, środowiskowe oraz immunologiczne. Ostatnimi czasy podkreśla się również znaczący wpływ mikrobioty jelit na wystąpienie stanu chorobowego [3, 14, 19].
NChZJ stają się coraz częstszym problemem w praktyce klinicznej. Naukowcy wiążą ten fakt m.in. z postępującą urbanizacją oraz szybkim rozwojem społeczno-ekonomicznym, z którym nieodłącznie związane są życie w biegu, przewlekły stres, napięcie...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr inż.
    Dietetyk kliniczny oraz nauczyciel akademicki z kilkunastoletnim stażem; absolwentka studiów doktoranckich na Wydziale Żywienia Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz studiów podyplomowych Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI