Zaparcia u dzieci – jak zapobiegać?

Zapobieganie chorobom

Zaparcia u dzieci to powszechne schorzenie, stanowiące 70% chorób układu pokarmowego u dzieci. Przyczyny są zróżnicowane, diagnoza opiera się na Kryteriach Rzymskich IV. Większość to zaparcia czynnościowe, 5% ma podłoże organiczne. Objawy to rzadsze wypróżnianie, twardy stolec, brudzenie bielizny, postawa retencyjna. Diagnoza opiera się na wywiadzie i badaniu fizykalnym, a leczenie jest długotrwałe, obejmujące fazę ostrą i podtrzymującą. Pierwszym rekomendowanym wyborem przy walce z zaparciami jest zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego. Dieta bogata w produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce i rośliny strączkowe jest kluczowa. Istotne są także płyny, aktywność fizyczna i trening wypróżnień. Monitorowanie objawów alarmowych i konsultacje z lekarzem są ważne. Leczenie powinno uwzględniać aspekty farmakologiczne i dietetyczne, wymagając kompleksowego podejścia i zmian w stylu życia.

Zaparcia u dzieci to jedna z najczęstszych dolegliwości wśród tzw. zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego u dzieci i młodzieży, które stanowią ok. 70% wszystkich chorób układu pokarmowego i jedną z najczęstszych przyczyn wizyt w gabinecie pediatry/lekarza rodzinnego/gastroenterologa. 
Przyczyna występowania zaparć jest złożona i wieloczynnikowa, bierze się pod uwagę aspekty środowiskowe i socjoekonomiczne, a także wiek i płeć dziecka. Częstość występowania zaparć w populacji dziecięcej (w tym w młodszej grupie dzieci w wieku 6 lat i więcej) jest zróżnicowana, szacuje się ją na ok. 10% całej populacji wieku rozwojowego, okresowo odsetek ten może sięgać nawet 30% [1]. Najwięcej przypadków zaparć odnotowuje się jednak w grupie najmłodszych dzieci (2–4 lata), gdyż w tym czasie dochodzi do tzw. procesu kontroli wypróżnień i w wielu przypadkach z różnych powodów może on być zaburzony prowadząc do wystąpienia zaparć. Uważa się, że aż 90–95% zaparć ma podłoże idiopatyczne czynnościowe [2].

Diagnostyka zaparć

Kryteria diagnostyczne zaparć u dzieci i młodzieży zostały zawarte w najnowszej aktualizacji tzw. Kryteriów Rzymskich IV opracowanych w 2016 r., które zawierają wytyczne diagnostyczne dla zaburzeń czynnościowych układu pokarmowego, określanych zgodnie z nową definicją zaburzeń interakcji jelitowo-mózgowych [3].
Zaparcia u dzieci mają zwykle charakter czynnościowy (nie stwierdza się wówczas choroby organicznej) i stanowią one zdecydowaną większość – 95% przypadków. Zaledwie 5% zaparć ma podłoże organiczne (w tym choroba Hirschsprunga, alergia pokarmowa, celiakia, zaburzenia ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego i mięśniowego, niedoczynność tarczycy, choroby okrężnicy, odbytnicy i odbytu, choroby gruczołów wewnątrzwydzielniczych i metaboliczne, zaparcia polekowe, choroby miednicy mniejszej, choroby psychiczne czy choroby tkanki łącznej). Często jednak zdarza się sytuacja, również u dzieci, gdy przyczyna zaparć po...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr n. med.; członek Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego, Polskiego Towarzystwa Alergologicznego, Polskiego Towarzystwa Wrodzonych Wad Metabolizmu, Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Laureat wielu nagród – Wielkopolski Hipokrates 2016 – Lekarz Pediatra Roku 2016 Poznania i powiatu poznańskiego, Indywidualna Nagroda Dydaktyczna Rektora Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu (2018). Autor kilkudziesięciu publikacji i doniesień naukowych, czynnym uczestnik konferencji i sympozjów naukowych

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI