Zapalenie błony śluzowej żołądka jest jedną z częstszych, przewlekłych chorób tego narządu. Zaburzenie to w perspektywie długoterminowej zazwyczaj skutkuje częściowym lub całkowitym zanikiem błony śluzowej żołądka [1]. Postępowanie dietetyczne w omawianej chorobie stanowi, obok farmakoterapii, element pomocniczy leczenia, który może przyczynić się do złagodzenia objawów klinicznych tego schorzenia [2].
Zapalenie błony śluzowej żołądka
Zapalenie błony śluzowej żołądka jest jednostką chorobową, która objawia się zmianami zapalnymi i może prowadzić do uszkodzenia śluzówki tego narządu o różnym stopniu nasilenia. Charakteryzuje się ono występowaniem wielu dolegliwości dyspeptycznych. Wyróżnia się trzy główne typy zapalenia: ostre, przewlekłe oraz formy specjalne, tj. zapalenie limfocytowe, ziarenkowe i reaktywne (rys. 1) [3, 4]. Typ ostry ma zazwyczaj gwałtowny przebieg i spowodowany jest stresem, niekontrolowanym przyjmowaniem niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ), nadmierną konsumpcją alkoholu czy urazem w obrębie jamy brzusznej. Objawy kliniczne obejmują uczucie pełności, nudności i/lub wymioty oraz utratę łaknienia. Ten typ zapalenia, po wdrożeniu odpowiedniego leczenia terapeutycznego, zwykle szybko ustępuje [5].
POLECAMY
Przewlekłe zapalenie żołądka jest z kolei procesem wieloetapowym, postępującym w czasie. Dzieli się ono na powierzchniowe (gastritis superficialis), zanikowe (gastritis atrophica) i zanik błony śluzowej żołądka (atrophi...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!