Podwyższone poziomy prolaktyny i kortyzolu mają wpływ na zaburzenia owulacji, które są najczęstszą przyczyną zaburzeń płodności. W jaki sposób wiążą się one ze stanem zapalnym i spożywaną żywnością?
POLECAMY
Chcesz dowiedzieć się więcej? Weź udział w Certyfikowanej Konferencji Warsztatowej Food Forum Ekspert "Dietoterapia zaburzeń hormonalnych i metabolicznych 2024"!
Hiperprolaktynemia jest wymieniana jako jedna z najczęstszych przyczyn zaburzeń płodności kobiecej [1]. Do jej objawów należą zaburzenia owulacji wynikające ze skrócenia fazy lutealnej i mlekotok. Po wykluczeniu przyczyny organicznej, czyli guza przysadki i faktu przyjmowania leków mogących zwiększać wydzielanie prolaktyny, pozostają do rozpatrzenia inne czynniki, które stymulują jej wydzielanie. Do przyczyn podwyższonego stężenia prolaktyny należą m.in. niedoczynność tarczycy, nadmierna aktywność fizyczna, spożywanie bogatotłuszczowych i bogatobiałkowych posiłków czy hipoglikemia indukowana insuliną. Badania pokazują, że jej wzrost obserwuje się również w sytuacjach przewlekłego stresu [2]. Sytuacja stresu fizjologicznego wiąże się z obecnością stanu zapalnego i pracą układu odpornościowego, który stanowi źródło cytokin odpowiedzialnych za komunikowanie się z układem nerwowym i ho...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!