Zapraszamy również do wzięcia udziału w Certyfikowanej Konferencji Warsztatowej Food Forum Ekspert "Dietoterapia zaburzeń hormonalnych i metabolicznych 2024"!
Hormony głodu i sytości
Głód jest subiektywnym wrażeniem odczuwanym w żołądku i ośrodku głodu znajdującym się w bocznej części podwzgórza. Do podwzgórza docierają sygnały informujące o bieżącym stanie organizmu oraz potrzebie spożycia pokarmu lub jej braku. Intensywność i natężenie głodu koreluje z przerwami pomiędzy posiłkami [1]. Z kolei sytość to odczucie fizjologiczne pojawiające się po zakończeniu przyjmowania pokarmu. Wiąże się z osiągnięciem stanu pełnego nasycenia i uczuciem pełności w żołądku. Sytość zapobiega nawrotowi uczucia głodu, które zależy od osobniczych mechanizmów kontroli łaknienia, zdolności sycących żywności (właściwości fizykochemiczne, wartość odżywcza). Istotnym aspektem jest także rola składników pokarmowych w uwalnianiu peptydów żołądkowo-jelitowych, które pobudzają lub hamują spożycie pokarmów [2]. Porównanie głodu i sytości zostało przedstawione w tabeli 1.
POLECAMY
Czynniki | Sytość | Głód |
Wrażliwość receptorów na smak i zapach |
obniżona | podwyższona |
Żołądek | obkurczony | rozszerzony |
Stężenie glukozy we krwi | podwyższone | obniżone |
Stężenie insuliny we krwi | zwiększone | ...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!