Wpływ wybranych hormonów na sposób żywienia osób dorosłych

Zapobieganie chorobom

Hormony to przekaźniki chemiczne, które odgrywają kluczową rolę w regulowaniu wielu funkcji organizmu. Pokarmy, które jemy, mają znaczący wpływ na naszą równowagę hormonalną, wspierając ją lub zaburzając. Głód i sytość to dwa ważne aspekty regulacji przyjmowania pokarmu. Głód odnosi się do fizycznego odczuwania potrzeby jedzenia, podczas gdy sytość odnosi się do uczucia sytości i zadowolenia po jedzeniu. Zarówno głód, jak i sytość są regulowane przez złożony system hormonów, sygnałów nerwowych i innych czynników, które wspólnie kontrolują przyjmowanie pokarmu.

Zapraszamy również do wzięcia udziału w Certyfikowanej Konferencji Warsztatowej Food Forum Ekspert "Dietoterapia zaburzeń hormonalnych i metabolicznych 2024"!

Hormony głodu i sytości 

Głód jest subiektywnym wrażeniem odczuwanym w żołądku i ośrodku głodu znajdującym się w bocznej części podwzgórza. Do podwzgórza docierają sygnały informujące o bieżącym stanie organizmu oraz potrzebie spożycia pokarmu lub jej braku. Intensywność i natężenie głodu koreluje z przerwami pomiędzy posiłkami [1]. Z kolei sytość to odczucie fizjologiczne pojawiające się po zakończeniu przyjmowania pokarmu. Wiąże się z osiągnięciem stanu pełnego nasycenia i uczuciem pełności w żołądku. Sytość zapobiega nawrotowi uczucia głodu, które zależy od osobniczych mechanizmów kontroli łaknienia, zdolności sycących żywności (właściwości fizykochemiczne, wartość odżywcza). Istotnym aspektem jest także rola składników pokarmowych w uwalnianiu peptydów żołądkowo-jelitowych, które pobudzają lub hamują spożycie pokarmów [2]. Porównanie głodu i sytości zostało przedstawione w tabeli 1. 
 

POLECAMY

...
Tabela 1. Działanie ośrodków głodu i sytości
Czynniki Sytość Głód
Wrażliwość receptorów
na smak i zapach
obniżona podwyższona
Żołądek obkurczony rozszerzony
Stężenie glukozy we krwi podwyższone obniżone
Stężenie insuliny we krwi zwiększone

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr inż.; adiunkt w Katedrze Żywienia Człowieka na Wydziale Nauki o Żywności UWM w Olsztynie. Członek Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych. Autorka i recenzentka artykułów w czasopismach naukowych. Kierownik i wykonawca wielu projektów o zasięgu krajowym i zagranicznym. Jej zainteresowania naukowe skupiają się na badaniu zachowań żywieniowych ludności, żywieniowych uwarunkowań stanu zdrowia i chorób dietozależnych

    lic.; absolwentka studiów I stopnia oraz studentka studiów II stopnia na kierunku dietetyka w Szkole Zdrowia Publicznego Collegium Medicum Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Zaangażowana w liczne projekty w obszarze edukacji żywieniowej dzieci i młodzieży. Jej zainteresowania naukowe wiążą się z edukowaniem najmłodszych, a także z badaniem zależności między gospodarką hormonalną a funkcjonowaniem człowieka

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI