Wpływ poszczególnych składników diety na organizm a podłoże genetyczne

Zapobieganie chorobom

Odpowiedź każdego człowieka na określoną dietę może być różna. Czy standardowe zalecenia podaży określonych witamin i mikroskładników są jednakowe dla wszystkich? Każdy organizm może mieć inną odpowiedź na dany składnik pożywienia. Różnice biorą się z podłoża genetycznego każdego człowieka. Za zmienność sekwencji genomu odpowiadają polimorfizmy pojedynczego nukleotydu (SNP). Przykładem może być kofeina, która w zależności od wariantu genowego może powodować wzrost ciśnienia, bądź nie mieć na nie wpływu.

Sposób żywienia jest jednym z głównych czynników wpływających na zdrowie człowieka. Mimo iż my, dietetycy, układając jadłospisy, dobieramy je indywidualnie dla każdego pacjenta, zasady diety pozostają te same. W końcu opieramy się na piramidzie zdrowego żywienia. Tylko czy na pewno te zasady odnoszą się do każdego?
Odpowiedź każdego człowieka na określoną dietę może być różna. Czy standardowe zalecenia podaży określonych witamin i mikroskładników są jednakowe dla wszystkich? Widzimy przecież różnice w badaniach naukowych, np. w przypadku diet wysokotłuszczowych czy spożycia kofeiny. Jedne badania będą nam dostarczały informacji, że kofeina podnosi ciśnienie, inne z kolei mówią, że nie jest to prawda. Skąd biorą się te różnice? Biorą się one z podłoża genetycznego każdego człowieka. Za zmienność sekwencji genomu odpowiadają polimorfizmy pojedynczego nukleotydu (single nucleotide polyphormism – SNP). To właśnie one wpływają na różne odpowiedzi pacjentów na dany składnik pokarmowy. 

Kofeina

Wpływ kofeiny na organizm zależy od szybkości jej metabolizowania. Kofeina jest metabolizowana głównie przez cytochrom P450 1A2 (CYP1A2) [1]. Gen posiada dwa allele. Wariant CYP1A2*1F skutkuje enzymem, który metabolizuje kofeinę powoli, podczas gdy osoby homozygotyczne allelu CYP1A2 * 1A metabolizują kofeinę szybko [2, 3]. Już jeden allel F, czyli heterozygoty, wystarczy, aby wolno metabolizować kofeinę. Wolniejszy metabolizm wiąże się z dłuższym efektem pobudzającym kawy. Kawa jest głównym źródłem kofeiny (1,3,7-trimetyloksantyny), która jest najczęściej spożywanym stymulantem na świecie [4...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr dietetyk kliniczny, www.facebook.com/hitthefat absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, propagatorka zdrowego stylu życia, prowadząca portal o zdrowym żywieniu Hit The Fat zawierający smaczne i zdrowe przepisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI