Wody smakowe – czy to dobry zamiennik wody?

ABC prawidłowego żywienia

Na polskim rynku napojów na dobre zagościła kategoria o wyraźnej tendencji wzrostowej rok do roku – są to wody smakowe. Polski konsument wykazuje coraz większe zainteresowanie tym rodzajem napojów. Producenci starają się, aby nie tylko zaspokoić, ale wręcz rozbudzić apetyt na coraz bardziej egzotycznie brzmiące smaki. Na opakowaniach wód smakowych znajduje się wiele informacji sugerujących, że zawiera wręcz witalne składniki: sok z cytryny, sok z malin, owoce goji itp. Dodatkowo duży wybór wód smakowych w małych pojemnościach, np. 300 ml, sprawia, że sięgają po nie rodzice, dołączając butelkę z wodą smakową choćby do śniadania szkolnego.

Czy wody smakowe powinny znaleźć się w diecie dziecka? Okazuje się, że stosowane są często przez rodziców i dzieci jako zamiennik wody. Wśród składników znajdziemy: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, aspartam, acesulfam, benzoesan sodu i inne. Przyjrzyjmy się, jaki to może mieć wpływ na stan zdrowia i zachowanie dzieci.

POLECAMY

Jak to działa?

Cukier jest produktem wysokoenergetycznym, dostarczającym 405 kcal na 100 g produktu. Poza kaloriami nie dostarcza żadnych składników odżywczych. Zaleca się, aby jego spożycie nie przekraczało 10% wartości energetycznej diety [1]. W nadmiarze może on powodować próchnicę zębów, otyłość, cukrzycę, zaburzenia odporności, a także nadpobudliwość czy depresję. Światowa Organizacja Zdrowa w 2003 r. ogłosiła, że napoje słodzone cukrem zwiększają ryzyko nadwagi. Wykazano, że obniżenie spożycia napojów dosładzanych sacharozą może stać się skutecznym przedsięwzięciem w walce z otyłością [7]. 

Paradoksalnie wraz ze wzrostem substytutów cukru obserwuje się wzrost liczby osób z problemami dotyczącymi zbyt wys...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr dietetyki; absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i podyplomowych studiów Akademii Medycznej w Poznaniu. Od 2005 r. aktywnie zajmuje się m.in. terapiami żywieniowymi u dzieci ze spektrum autyzmu. Od 2008 r. prowadzi we Wrocławiu poradnię dietetyczną Klinika Diety Gryszkin, współpracującą z ośrodkami medycznymi i naukowymi. 

    ff
    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI