Wiadomości dietetyczne

Najnowsze doniesienia dietetyczno-farmaceutyczne

Wpływ spożycia zielonej herbaty na ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową jelita grubego w Japonii

Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały ochronny wpływ spożycia herbaty zielonej na rozwój nowotworów jelita grubego.

Niemniej jednak wyniki badań epidemiologicznych wskazują na pewne niespójności. Dlatego w niniejszej pracy przedstawiono zależność pomiędzy spożyciem zielonej herbaty a występowaniem choroby nowotworowej wśród mieszkańców Japonii. W doświadczeniu przebadano 13 957 mężczyzn oraz 16 374 kobiety w wieku poniżej 35. roku życia (wrzesień 1992 r.). Konsumpcja zielonej herbaty została oszacowana na podstawie przeprowadzonej an...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr inż., Instytut Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego UP w Poznaniu; Klinika Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych UMP 

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI