Dołącz do czytelników
Brak wyników

Najnowsze doniesienia dietetyczne

4 czerwca 2019

NR 1 (Luty 2019)

Wiadomości dietetyczne

0 103

Czy zwiększenie spożycia granatów oraz jagód może wspomagać terapię nieswoistych chorób zapalnych jelit? 

Opublikowane 9 stycznia 2019 r. badanie wskazuje, iż metabolity wytwarzane przez mikrobiom jelitowy z polifenoli znajdujących się w owocach, takich jak m.in. jagody czy granaty, wpływają korzystnie na zmniejszenie przepuszczalności bariery jelita cienkiego, co związane jest z następczą poprawą stanu klinicznego osób z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit.

Naukowcy z Uniwersytetu z Louisville wykazali, iż metabolit drobnoustrojowy o nazwie urolityna A (UroA) prowadzi do zwiększenia ekspresji białek wchodzących w skład bariery jelitowej, takich jak okludyna czy klaudyna. Dotychczas sądzono, że korzyści płynące ze spożywania określonych polifenoli na funkcjonowanie przewodu pokarmowego związane są głównie z ich działaniem antyoksydacyjnym. Badanie to wskazuje, że mechanizm ten jest znacznie bardziej złożony. Za produkcję opisanego metabolitu odpowiedzialny jest szczep Bifidobacterium pseudocatenulatum INIA P815. Należy pamiętać, iż mikrobiom jelitowy każdego człowieka różni się i z tego względu ilość wytwarzanego metabolitu, a co za tym idzie – skuteczność tej formy suplementacji, może być różna.

Źródło: Rajbir Singh et al. Enhancement of the gut barrier integrity by a microbial metabolite through the Nrf2 pathway. Nature Communications volume 10, Article number: 89 (2019)

Czy błonnik pokarmowy może stanowić element prewencji rozwoju chorób autoimmunologicznych?

Zachodni sposób żywienia związany jest obecnie ze zwiększonym występowaniem chorób z autoagresji, m.in. z uwagi na wywoływanie niekorzystnych zmian w mikrobiocie jelitowej.

Badacze z Uniwersytetu Yale wykorzystali do badań tocznia rumieniowatego układowego (SLE) model zwierzęcy (myszy). W przewodzie pokarmowym myszy zidentyfikowano bakterię – Lactobacillus reuteri – która wyzwalała reakcję immunologiczną, co prowadziło do rozwoju pełnoobjawowej jednostki chorobowej. Badacze obserwowali, że u podatnych osobników L. reuteri stymulowały plazmocytoidalne komórki dendrytyczne (pDC) oraz sygnalizację interferonową, prowadząc do pojawienia się choroby z autoagresji. 
Myszom podawano skrobię oporną, która przy udziale enzymów bakteryjnych metabolizowana jest do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), które wpływały korzystnie, zmniejszając translokację L. reuteri poza przewód pokarmowy. Suplementacja diety skrobią oporną prowadziła do spadków pDC, a także wyciszenia szlaków interferonowych.
Obserwacje te wskazują, iż odpo...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy