Wiadomości dietetyczne

Najnowsze doniesienia dietetyczno-farmaceutyczne

Czy zwiększenie spożycia granatów oraz jagód może wspomagać terapię nieswoistych chorób zapalnych jelit? 

Opublikowane 9 stycznia 2019 r. badanie wskazuje, iż metabolity wytwarzane przez mikrobiom jelitowy z polifenoli znajdujących się w owocach, takich jak m.in. jagody czy granaty, wpływają korzystnie na zmniejszenie przepuszczalności bariery jelita cienkiego, co związane jest z następczą poprawą stanu klinicznego osób z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit.

Naukowcy z Uniwersytetu z Louisville wykazali, iż metabolit drobnoustrojowy o nazwie urolityna A (UroA) pr...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    Dietetyk, specjalista w dziedzinie diet eliminacyjno-rotacyjnych i sportowych, ekspert w dziedzinie celowanej probiotykoterapi i suplementacji. Centrum Medyczne VitaImmun w Poznaniu.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI