Idealne miejsce na lokal gastronomiczny
Teoretycznie na resturacje najbardziej nadaje się lokum na parterze kamienicy czy innego budynku o charakterze usługowym. Świetnie prosperują knajpki prowadzone przy rynkach miejskich i tarasach popularnych wśród mieszkańców i turystów. Znakomitą reklamą są duże witryny czy ogródki, które zapraszają do odwiedzin i choćby chwilowego odpoczynku. Nie oznacza to oczywiście, że restauracja działająca w piwnicy lub na piętrze budynku usługowego jest skazana na porażkę. Tego typu lokal potrzebuje po prostu innych strategii marketingowych, aby został zauważony.
Podstawą prawną prowadzenia lokalu gastronomicznego jest ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia – Dz. U. z 2001 r., Nr 63, poz. 634.. Ten ważny zbiór przepisów obowiązuje przedsiębiorstwa produkujące i serwujące żywność. Określono w nim szczegółowo wyposażenie takiego lokalu i narzędzia oraz urządzenia, których należy tam używać. Ponieważ w kontakcie z artykułami spożywczymi kluczowe są warunki sanitarne, nie każdy budynek nadaje się na lokal gastronomiczny. Stan techniczny zabudowy i pomieszczeń musi być na tyle dobry, by bezpiecznie przechowywać i przygotowywać tam jedzenie. Dobrym rozwiązaniem jest szukanie miejsc, które już funkcjonowały jako lokale gastronomiczne. Na przykład tu znajdziemy oferty lokali gastronomicznych we Wrocławiu.
POLECAMY
Od kiedy Polska należy do Wspólnoty Europejskiej, lokale gastronomiczne podlegają również przepisom ustawy o warunkach technicznych. Najważniejsze z nich to rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego oraz higieny środków spożywczych. Jeśli budynek ich nie spełnia, nie przejdzie odbioru z Sanepidu i nie będzie mógł legalnie działać.
Jakie warunki musi spełniać lokal gastronomiczny?
Żywienie zbiorowe to działalność, w której najważniejsze jest bezpieczeństwo konsumentów. Dlatego restauracja musi spełnić szereg bardzo konkretnych warunków, by otrzymać pozwolenie na otwarcie od Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego. Dokument ten wystawiany jest na wniosek restauratora po inspekcji.
Co jest sprawdzane w czasie takiej wizyty? Inspektor zwraca uwagę między innymi na to, czy lokal ma odpowiednią kanalizację, klimatyzację i zaplecze. Ważne są też dwa wejścia i miejsce, gdzie można zostawić płaszcze lub kurtki. Pomieszczenia muszą być w dobrym stanie technicznym, a ich czystość ma pozwalać na pracę z jedzeniem. Właśnie dlatego przepisy narzucają na przykład, aby podłoga w restauracyjnej kuchni była z płytek, które łatwo umyć.
Co ważne każda stacja Sanitarno-Epidemiologiczna ma własne, nieco inne wytyczne dotyczące lokali gastronomicznych. Raz otrzymane pozwolenie nie jest też bezterminowe. Nieruchomości, w których działają restauracje, co jakiś czas poddawane są kontrolom, również na wniosek konsumentów.
Kluczowe warunki techniczne
Bezpieczeństwo i jakość potraw to wizytówka każdej restauracji. Tych samych standardów technicznych powinny przestrzegać zarówno renomowane lokale, jak i małe knajpki. Zgodnie z ustawą Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich miejsca, restauracja powinna dysponować lokalem, gdzie ściany są pomalowane jasnymi farbami, które przy tym nie wchłaniają zapachów, nie pylą i łatwo je myć. Co ważne, żadne z pomieszczeń, gdzie przechowywana jest żywność, nie może mieć uszkodzeń ani szczelin.
Ściany w kuchni i pomieszczeniach do przechowywania i przygotowywania potraw powinny być wyłożone glazurą do wysokości dwóch metrów. Dzięki temu łatwiej utrzymać w nich czystość. Podobne zasady dotyczą kuchennych podłóg.
Oczywiście prawo nie ingeruje w wystrój lokalu, jednak zwykle jest on czystszy i bardziej gościnny, gdy przestrzeń nie jest zagracona wieloma dodatkami. W salach restauracyjnych sprawdzają się jasne kolory i neutralne dodatki. Przestrzeń, która nie jest krzykliwa, sprzyja relaksowi.
Przyszli restauratorzy powinni wiedzieć, że okna w restauracji powinny być przede wszystkim łatwe do umycia i otwierać się bez problemu, gdy jest taka potrzeba. Wietrzenie pomieszczeń jest niezbędne nie tylko dla komfortu, ale i zdrowia gości. Nawet najpiękniejsze, duże okna nie sprawdzą się w lokalu gastronomicznym, jeśli nie da się ich poręczenie otworzyć, również z poziomu podłogi.
Przestrzenne i jasne sale restauracyjne i czyste kuchnie to wspaniałe zaplecze do serwowania autorskich dań. Lokalizacja i stan budynku to w przypadku restauracji podstawa, na której opiera się potencjalny sukces biznesu. Odpowiednie wyposażenie nowoczesnej kuchni to dziś spora inwestycja, która może się jednak opłacić.