Wiadomości dietetyczne

Najnowsze doniesienia dietetyczne

Spożycie błonnika pokarmowego wpływa na zawartość triglicerydów u osób dorosłych z nadwagą i otyłością

W XXI w. w większości krajów rozwiniętych obserwuje się wzrost liczby osób z nadwagą i otyłością (w Stanach Zjednoczonych jedna na trzy osoby dorosłe). Do tej pory nie udało się skutecznie ograniczyć liczby osób otyłych. Poważnym zagrożeniem dla życia człowieka jest otyłość brzuszna, związana z powstawaniem tłuszczu wiskularnego, która w perspektywie czasu wywołuje syndrom metaboliczny (MetS).

MetS charakteryzują liczne zaburzenia metaboliczne, które związane są m.in. z powstawaniem hiperglikemii, dyslipidemii, nadciśnienia, co w konsekwencji zwiększa ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy typu 2. W celu ograniczenia liczby zachorowań konieczne wydaje się zapr...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI