Spożycie błonnika pokarmowego wpływa na zawartość triglicerydów u osób dorosłych z nadwagą i otyłością
W XXI w. w większości krajów rozwiniętych obserwuje się wzrost liczby osób z nadwagą i otyłością (w Stanach Zjednoczonych jedna na trzy osoby dorosłe). Do tej pory nie udało się skutecznie ograniczyć liczby osób otyłych. Poważnym zagrożeniem dla życia człowieka jest otyłość brzuszna, związana z powstawaniem tłuszczu wiskularnego, która w perspektywie czasu wywołuje syndrom metaboliczny (MetS).
MetS charakteryzują liczne zaburzenia metaboliczne, które związane są m.in. z powstawaniem hiperglikemii, dyslipidemii, nadciśnienia, co w konsekwencji zwiększa ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy typu 2. W celu ograniczenia liczby zachorowań konieczne wydaje się zapr...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!