Dołącz do czytelników
Brak wyników

Najnowsze doniesienia dietetyczne

5 czerwca 2019

NR 2 (Kwiecień 2019)

Wiadomości dietetyczne

0 140

Spożycie błonnika pokarmowego wpływa na zawartość triglicerydów u osób dorosłych z nadwagą i otyłością

W XXI w. w większości krajów rozwiniętych obserwuje się wzrost liczby osób z nadwagą i otyłością (w Stanach Zjednoczonych jedna na trzy osoby dorosłe). Do tej pory nie udało się skutecznie ograniczyć liczby osób otyłych. Poważnym zagrożeniem dla życia człowieka jest otyłość brzuszna, związana z powstawaniem tłuszczu wiskularnego, która w perspektywie czasu wywołuje syndrom metaboliczny (MetS).

MetS charakteryzują liczne zaburzenia metaboliczne, które związane są m.in. z powstawaniem hiperglikemii, dyslipidemii, nadciśnienia, co w konsekwencji zwiększa ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy typu 2. W celu ograniczenia liczby zachorowań konieczne wydaje się zaproponowanie właściwego modelu żywienia oraz stylu życia, zwłaszcza wśród osób w wieku 18–39 lat. Światowa Organizacja Zdrowia oraz Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne rekomendują zmniejszenie spożycia cukrów dodanych oraz nasyconych kwasów tłuszczowych do wartości nieprzekraczającej 10% całkowitej wartości energetycznej spożywanych posiłków, z jednoczesnym wzrostem spożycia nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika pokarmowego. W przeprowadzonych do tej pory badaniach zaobserwowano, że dieta bogata w cukry w postaci sacharozy oraz syropu glukozowo-fruktozowego jest dodatnio skorelowana z otyłością i hipertriglicerydemią.

W badaniach przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Illinois (Hannon et al., 2018) z udziałem 117 uczestników w wieku 25–45 lat, u których zdiagnozowano nadwagę lub otyłość, zaobserwowano korzystny wpływ suplementacji błonnikiem na poziomie 20 g/dzień (stanowiło to ok. 9 g błonnika/1000 kcal spożywanej diety) na obniżenie poziomu glukozy poposiłkowej oraz poziomu triglicerydów we krwi. Jednocześnie zaznaczono, że proporcje pomiędzy frakcją rozpuszczalną i nierozpuszczalną błonnika oraz jego pochodzenie mogą odgrywać zasadniczą rolę w profilaktyce MetS, co wymaga przeprowadzenia dodatkowych badań w przyszłości.

Hannon B.A., Thompson S.V., Edwards C.G., Skinner S.K., Niemiro G.M., Burd N.A., Holsher H.D., Teran-Garcia M., Khan N.A. Dietary Fiber Is Independently Related to Blood Triglycerides Among Adults with Overweight and Obesity. Current development in Nutrition 2019, //doi.org/10.1093/cdn/nzy094.

Fruktoza jako czynnik sprzyjający otłuszczeniu wątroby u młodych osób pełnoletnich

Autorzy powiązali spożywanie fruktozy z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby. Głównym celem przeprowadzonych badań była ocena stłuszczenia wątroby przy użyciu techniki rezonansu magnetycznego oraz na podstawie biochemicznych parametrów krwi (aminotransferaza alaninowa, aminotransferaza asparaginianowa, poziom glukozy badany na czczo). Ponadto w określeniu nieprawidłowości brano pod uwagę wskaźnik BMI (body mass index).

Poziom spożycia fruktozy oraz glukozy przez uczestników badania (n = 100) oszacowano na podstawie dzienniczka żywieniowego. Uzyskane wyniki wykazały, że spożycie fruktozy nie wpłynęło na proces otłuszczenia wątroby, co związane było ze źródłem tego monosacharydu. Badane osoby spożywały fruktozę naturalną w postaci owoców wraz z dużą zawartością błonnika pokarmowego, który ograniczał jej absorpcję w jelicie cienkim. Fruktoza spożywana w wyższych stężeniach (1 g/kg masy ciała/24 h) kierowana jest do wątroby, gdzie jest fosforylowana przy udziale fruktokinazy do triozy, a następnie w procesie glukoneogenezy przekształcana do glukozy, lub jako substrat wykorzystywana do synt...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy