Zdrowy organizm to układ biologiczny, który jest zdolny do stałego pozbywania się toksyn, pochodzących zarówno ze środowiska zewnętrznego, jak i z wewnętrznych procesów i przemian biochemicznych.
Większość z nas słyszała o niebezpieczeństwie zatrucia metalami ciężkimi, takimi jak rtęć, arsen czy ołów, jednak dużo mniejszą wiedzę mamy na temat biotoksyn. Biotoksyny są to trucizny będące produktem organizmów żywych, elementem walki międzygatunkowej. Należą do nich m.in. lipopolisacharydowe pozostałości rozpadu ścian komórek bakterii (LPS-y), czyli endotoksyny. Nawet niewielkie ilości endotoksyn mogą prowadzić do aktywacji nieprawidłowej odpowiedzi immunologicznej, z wydzielaniem dużej ilości wolnych rodników tlenowych i azotowych. Endotoksemia, czyli nadmierna ilość endotoksyn we krwi, może prowadzić do szoku endotoksemicznego i zgonu, jednak rzadko ma przebieg aż tak dramatyczny. Najczęściej jej rezultatem jest aktywacja chorób autoimmunologicznych, począwszy od zapalenia jelita grubego, chorób tarczycy, zapaleń stawów do ciężkich schorzeń układu nerwowego, np. stwardnienia rozsianego [1]. LPS-y bakterii takich jak Enterobacter cloace i Escherichia coli mogą tak...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!