Żelazo – niezwykle ważny składnik, ryzyko niedoboru
Żelazo jest dla naszego organizmu jednym z najważniejszych składników pokarmowych. Jest obecne w cząsteczce hemu – czerwonego barwnika krwi. Dzięki temu hemoglobina może swobodnie przyłączać i uwalniać tlen cząsteczkowy. To sprawia, że nasz organizm może wykorzystać tlen znajdujący się w powietrzu i przetransportować do wszystkich komórek ciała. Bez żelaza nie ma więc oddychania. Jeśli w naszej diecie zabraknie odpowiedniej ilości tego składnika, ucierpi na tym cały organizm. Skóra stanie się blada, będą nas dręczyć zawroty głowy, uczucie zmęczenia i osłabienia. Włosy i paznokcie staną się kruche. Taki stan nazywamy anemią [1]. Niedawno naukowcy znaleźli również zależność pomiędzy występowaniem zaburzeń snu a niedoborem żelaza [2].
Aby uniknąć niedoborów, najpierw należy przyjrzeć się naszej diecie. Trzeba zadbać o to, by pojawiło się w niej jak najwięcej wartościowych produktów zawierających żelazo. Warto skonsultować się z dietetykiem. Natomiast w sytuacji, kiedy mamy do czynienia z dużym niedoborem lub anemią, konieczna może okazać się suplementac...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!