Suplementacja diety żelazem elementarnym w grupie największego ryzyka

Ciąża i zdrowy rozwój dziecka

Żelazo – niezwykle ważny składnik, ryzyko niedoboru

Żelazo jest dla naszego organizmu jednym z najważniejszych składników pokarmowych. Jest obecne w cząsteczce hemu – czerwonego barwnika krwi. Dzięki temu hemoglobina może swobodnie przyłączać i uwalniać tlen cząsteczkowy. To sprawia, że nasz organizm może wykorzystać tlen znajdujący się w powietrzu i przetransportować do wszystkich komórek ciała. Bez żelaza nie ma więc oddychania. Jeśli w naszej diecie zabraknie odpowiedniej ilości tego składnika, ucierpi na tym cały organizm. Skóra stanie się blada, będą nas dręczyć zawroty głowy, uczucie zmęczenia i osłabienia. Włosy i paznokcie staną się kruche. Taki stan nazywamy anemią [1]. Niedawno naukowcy znaleźli również zależność pomiędzy występowaniem zaburzeń snu a niedoborem żelaza [2].
Aby uniknąć niedoborów, najpierw należy przyjrzeć się naszej diecie. Trzeba zadbać o to, by pojawiło się w niej jak najwięcej wartościowych produktów zawierających żelazo. Warto skonsultować się z dietetykiem. Natomiast w sytuacji, kiedy mamy do czynienia z dużym niedoborem lub anemią, konieczna może okazać się suplementac...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr n. farm.; absolwent i pracownik Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu; farmaceuta, naukowiec zajmujący się poszukiwaniem nowych leków przeciwnowotworowych z wykorzystaniem nanotechnologii; poza pracą naukową zajmuje się promowaniem rzetelnej wiedzy o zdrowiu, prowadzi szkolenia, warsztaty oraz działalność w social mediach jako Tata Farmaceuta

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI