Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dieta stosowana przed koncepcją oraz w trakcie ciąży powinna zapewnić jak najlepsze warunki dla rozwoju płodu [3]. Jednak stosunkowo często zdarza się, że jest ona niewystarczająca dla pokrycia zapotrzebowania kobiety, co może być związane z indywidualną zdolnością organizmu do wchłaniania i metabolizowania substancji odżywczych. Niedobory żywieniowe mogą prowadzić do występowania powikłań ciąży, dlatego niekiedy zachodzi konieczność włączenia odpowiedniej suplementacji.
Suplementacja polecana przez Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników dla kobiet, które starają się zajść w ciążę i przygotowują się do ciąży
Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników (PTGiP) uznaje, że stosowanie suplementów w celu uzupełnienia zwyczajowej diety nie jest rekomendowane w populacji zdrowych kobiet, jeżeli nie występują u nich potwierdzone w badaniach laboratoryjnych niedobory [3]. Wyjątek stanowi żelazo, kwas foliowy, witamina D, kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz jod, którymi dodatkowa suplementacja według PTGiP może być przydatna w określonych sytuacjach.
POLECAMY
Żelazo
W ciąży wzrasta zapotrzebowanie kobiety na żelazo, co jest związane m.in. ze wzrostem płodu i łożyska [10]. Wyniki badań w Polsce wykazały niedoborowe spożycie żelaza w popula...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!