Suplementacja diety dla kobiet ciężarnych i starających się zajść w ciążę

Ciąża i zdrowy rozwój dziecka

W ciąży wzrasta zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy oraz składniki mineralne. Jest to związane z rozwojem płodu, łożyska oraz tkanek matczynych [2]. Sytuacja wygląda podobnie w okresie planowania ciąży, tu również prawidłowy stan odżywienia kobiety ma niebagatelne znaczenie, wpływając korzystnie na jej płodność [1]. Niekiedy jednak sama dieta może być niewystarczająca, by pokryć zapotrzebowanie kobiety na wszystkie niezbędne składniki, i zachodzi konieczność wdrożenia odpowiedniej suplementacji.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dieta stosowana przed koncepcją oraz w trakcie ciąży powinna zapewnić jak najlepsze warunki dla rozwoju płodu [3]. Jednak stosunkowo często zdarza się, że jest ona niewystarczająca dla pokrycia zapotrzebowania kobiety, co może być związane z indywidualną zdolnością organizmu do wchłaniania i metabolizowania substancji odżywczych. Niedobory żywieniowe mogą prowadzić do występowania powikłań ciąży, dlatego niekiedy zachodzi konieczność włączenia odpowiedniej suplementacji. 

Suplementacja polecana przez Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników dla kobiet, które starają się zajść w ciążę i przygotowują się do ciąży 

Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników (PTGiP) uznaje, że stosowanie suplementów w celu uzupełnienia zwyczajowej diety nie jest rekomendowane w populacji zdrowych kobiet, jeżeli nie występują u nich potwierdzone w badaniach laboratoryjnych niedobory [3]. Wyjątek stanowi żelazo, kwas foliowy, witamina D, kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz jod, którymi dodatkowa suplementacja według PTGiP może być przydatna w określonych sytuacjach. 

POLECAMY

Żelazo

W ciąży wzrasta zapotrzebowanie kobiety na żelazo, co jest związane m.in. ze wzrostem płodu i łożyska [10]. Wyniki badań w Polsce wykazały niedoborowe spożycie żelaza w popula...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; dietetyczka ze specjalnością dietetyki klinicznej oraz sportowej z ponaddziesięcioletnim doświadczeniem; ukończyła studia magisterskie na kierunku dietetyka w Collegium Medicum UMK Bydgoszcz; autorka bestsellerowych książek Rozszyfruj swoją krew i Masz to we krwi. Morfologia, Hashimoto, cholesterol; wyniki, diety, wskazówki; prowadzi poradnię SanDiet, konsultując pacjentów; tworzy szereg autorskich szkoleń i webinariów edukacyjnych; pisze artykuły dla cenionych czasopism branżowych; występuje od lat na licznych wydarzeniach i konferencjach dietetycznych

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI