Stymulowanie odporności u dzieci za pomocą diety i suplementacji

Ciąża i zdrowy rozwój dziecka

Odpowiednia dieta, a więc podaż składników immunostymulujących, może wzmacniać procesy odpornościowe np. poprzez hamowanie syntezy cytokin prozapalnych (TNF-alfa, IL-1, IL-2, IL-6) czy stymulowanie aktywności komórek NK, wzmaganie fagocytozy makrofagów i aktywowanie odpowiedzi limfocytów na cytokiny. Poprzez wysoką zawartość witamin, karotenoidów i flawonoidów w spożywanych owocach i warzywach zmniejszony zostaje stan zapalny [11], a tym samym maleje częstość występowania infekcji. Częste zakażenia czy choroby występujące wśród dzieci związane są z wieloma czynnikami, nie tylko środowiskowymi, ale również endogennymi. Infekcje wieku dziecięcego najczęściej dotyczą dróg oddechowych. Jedną z przyczyn tego zjawiska jest niedojrzałość układu immunologicznego, który dopiero się kształtuje oraz uczy się, jak zwalczać infekcje. Zapewnienie odpowiednich warunków środowiskowych ma znaczący wpływ na kształtowanie odporności dziecka. Jednym z kluczowych czynników mających znaczenie w stymulacji odporności jest prawidłowy sposób odżywiania.

Mikrobiota jelitowa i jej wpływ na odporność 

Głównym ogniwem układu immunologicznego jest mikrobiota jelitowa. Szacuje się, że około 70% komórek zaangażowanych w procesy odpornościowe jest związane z przewodem pokarmowym, a liczba limfocytów zlokalizowanych w obrębie jelita przewyższa ich populację w szpiku kostnym. Mikroorganizmy jelitowe, poza indukcją odpowiedzi nieswoistej, są także odpowiedzialne za utrzymanie równowagi limfocytów Th1/Th2 przez całe życie człowieka. Wspomaganie układu odpornościowego u dzieci to jedno z najważniejszych działań profilaktycznych. Zmniejszenie częstości infekcji dróg oddechowych oraz złagodzenie ich przebiegu można osiągnąć, modyfikując mikrobiotę jelitową poprzez zastosowanie probiotyków i prebiotyków. 

Wykazano, że bakterie probiotyczne mogą wspomagać syntezę komórek NK (ang. natural killers) oraz wpływają na namnażanie się makrofagów czy też wytwarzanie defensyn – antybiotyków naturalnych [...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; dietetyk Instytutu Mikroekologii, absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku dietetyka, swoją wiedzę pogłębia nieustannie poprzez liczne szkolenia i kursy, dzięki temu nie tylko wzbogaca, ale również ugruntowuje swoje wiadomości nt. nadwrażliwości pokarmowych oraz mikrobioty jelitowej, specjalizuje się w dietach eliminacyjnych, posiada doświadczenie w pracy z pacjentami z nadwagą oraz otyłością, uczestniczyła, zarówno jako słuchacz, jak i prelegent w warsztatach, szkoleniach i konferencjach dietetycznych

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI