Stosowanie olejków klasy terapeutycznej w szeroko rozumianej diecie

Fitoterapia Otwarty dostęp

Wykorzystanie preparatów aromatycznych i smakowych, w tym ziół, coraz bardziej zaznacza się w żywieniu, jak i leczeniu. Aktualnie obserwuje się znaczący wzrost zainteresowania tymi surowcami, co jest spowodowane trendem związanym ze zdrowym odżywianiem i powrotem do naturalnych produktów. Z uwagi na fakt, że zmysł węchu odgrywa istotną rolę w odczuciu wrażeń smakowych, uzasadnione staje się wzbogacanie diety w substancje o szerokim spektrum doznań organoleptycznych.
W świecie roślinnym wykazano obecność mieszanin substancji lotnych, o różnej budowie chemicznej, które charakteryzują się silnym, na ogół przyjemnym zapachem. Należą do nich olejki eteryczne, inaczej nazywane lotnymi czy aromatycznymi, które są szeroko rozpowszechnione w świecie roślin. Mogą one występować w liściach (np. mięty pieprzowej, rozmarynu), owocach (np. pomarańczy, anyżu), kwiatach (np. lawendy, róży), korzeniach (np. arcydzięgla, lubczyku), korze (cynamonowca cejlońskiego), cebuli (czosnek) czy kłączach (np. imbiru, kurkumy). Olejki eteryczne od dawna zostały poznane jako zapachowe substancje roślinne, stosowane do celów dezynfekcyjnych, kosmetycznych i leczniczych. Ze względu na łatwość technologii ich otrzymywania, polegającej na destylacji z parą wodną, substancje te należały do najlepiej poznanych wytworów świata roślinnego już od starożytności. Jednakże dokładniejszy skład c...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy

    mgr; magister dietetyki Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu wykładowca PWSZ w Koninie, dietetyk w Centrum Medycznym Stanley w Poznaniu.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI