SIBO co to? IMO co to znaczy?
SIBO (ang. small intestinal bacterial overgrowth), czyli przerost bakteryjny w jelicie cienkim, oraz IMO (ang. intestinal methane overgrowth), czyli przerost metanogenów (archeonów) w jelicie, to zaburzenia, w których dochodzi do nadmiernego namnażania się mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym. SIBO i IMO to dwie nieco inne jednostki chorobowe, które jednak bardzo często współwystępują.
Zarówno jelito cienkie, jak i grube człowieka zasiedla mikrobiota, czyli bakterie, wirusy, grzyby i archeony. Część z nich jest poznana, stąd wiemy, że niektóre rodzaje, jak Lactobacillus czy Bifidobacterium są korzystne dla zdrowia człowieka, inne natomiast są patogenne. Dla zachowania zdrowia istotna jest względna równowaga między nimi.
W SIBO i IMO problemem jednak nie jest brak równowagi pomiędzy „dobrymi” i „złymi” gatunkami, a całkowita ich ilość, która jest zbyt duża. Co więcej, bardzo często ten nadmiar baterii w jelicie cienkim dotyczy właśnie szczepów korzystnych, np. z rodzaju Lactobacillus.
Jakie mikroorganizmy występują w różnych przerostach?
- SIBO wodorowe: E. coli, Klebsiella, Aeromonas [1]
- IMO: M. Smithii [2]
- SIBO siarkowodorowe: F. varium [1]
Co się wtedy dzieje? Otóż bakterie i archeony, których jest zbyt dużo, intensywnie wykorzystują węglowodany z pożywienia i w toku ich metabolizmu dochodzi do nadmiernych procesów fermentacyjnych, czyli wydzielania się gazów, m.in. wodoru (H2), siarkowodoru (H2S) lub metanu (CH4) i wielu objawów (tab. 1).
POLECAMY
Dolegliwości z przewodu pokarmowego | Dolegliwości spoza przewodu pokarmowego |
wzdęcia (brzuch wyglądający jak w zaawansowanej ciąży) | zmiany skórne |
bóle brzucha, niekiedy bardzo silne, skurczowe i rozpierające | nietolerancje pokarmowe |
biegunki (z... |
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!