Rośliny lecznicze i zioła poprawiające wzrok

Naturoterapia

Zaburzenia wzroku są powszechnie występującym problemem zdrowotnym, znakiem czasu związanym z postępem cywilizacyjnym. Przemęczenie oczu, suchość oka, zaburzenia mikrokrążenia siatkówkowego i naczyniowego to m.in. efekt wielogodzinnej pracy przy komputerze, śledzenia ekranu telefonicznego oraz telewizyjnego. Nie bez znaczenia dla wzroku są również czynniki środowiskowe, takie jak ogrzewanie, klimatyzacja, podróżowanie samolotami, dym oraz zanieczyszczenia. W niniejszym artykule omówione zostały rośliny lecznicze używane w fitoterapii chorób oczu jako źródła bezpośrednich środków terapeutycznych oraz surowców do produkcji bardziej złożonych związków.

Choroba suchego oka jest zaburzeniem zapalnym łzowej jednostki funkcjonalnej prowadzącym do przewlekłej choroby powierzchni oka i zaburzeń jasności widzenia. Gdy organizm wytwarza zbyt mało łez lub mają one niewłaściwy skład, oko wysycha i łatwo ulega podrażnieniu. Chory odczuwa dyskomfort związany z uczuciem piasku pod powiekami, pieczeniem, swędzeniem, wrażliwością na światło. To frustrująca choroba z powodu obecnego niedoboru terapii, które mogą odwrócić lub przynajmniej zatrzymać jej postęp. W niektórych przypadkach prowadzi ona nawet do utraty wzroku [1]. 
Kuracja polega głównie na łagodzeniu objawów za pomocą tzw. sztucznych łez, które najczęściej zawierają kwas hialuronowy (HA), ale nie jest on w stanie zwilżać oka zbyt długo. Do roślin leczniczych wykorzystywanych w badaniach nad nowym substytutem łez należą nasiona tamaryndowca (Tamarindus indica). Zawierają one polisacharydy (TS-polisacharyd), które wykazują lepsze zdolności do przylegania i dzięki temu mogą się utrzymywać na powierzchni oka przez dłuższy czas. Na podstawie wyników badań klinicznych [2, 3] wykazano, że połączenie kwasu hialuronowego i TS-polisacharydu jest skuteczniejsze w łagodzeniu objawów suchego oka.
Bogate w antocyjany owoce borówki czernicy (Vaccinium myrtillus L.) są źródłem otrzymywania standaryzowanych wyciągów zmniejszających kruchość naczyń włosowatych i normalizujących niektóre dolegliwości wzroku. Składniki Myrtilli fructus wzbudziły duże zainteresowanie ze względu na ich wpływ na naczynia krwionośne i znaczenie w oftalmologii. Lotnicy, którzy spożywali dżem z owoców borówki czernicy, lepiej widzieli o zmroku [4]. Znaczenie tej rośliny w schorzeniach narządu wzroku udowodniono w wielu badaniach naukowych, a na ich podstawie wyciągnięto wnioski dotyczące roli antocyjanów – że m.in. polepszają one ukrwienie w obrębie tęczówki oka, przyspieszają regenerację rodopsyny, co wpływa na zwiększenie ostrości widzenia o zmroku. Barwniki te hamują aktywność enzymów proteolitycznych (elastazy, kolagenazy) powodujących degradację kolagenu, dlatego zmniejszają przepuszczalność i kruchość ścian naczyń włosowatych. Wykazują one działanie przeciwzapalne, przeciwobrzękowe oraz antyoksydacyjne, a także przeciwwolnorodnikowe. Badano również wpływ połączenia wyciągu z owoców boró...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr inż. technologii żywności i żywienia człowieka, specjalista psychodietetyki, naturopata, zielarz fitoterapeuta, specjalista terapii biologicznych, www.ziolowadietetyczka.pl

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI