Choroba suchego oka jest zaburzeniem zapalnym łzowej jednostki funkcjonalnej prowadzącym do przewlekłej choroby powierzchni oka i zaburzeń jasności widzenia. Gdy organizm wytwarza zbyt mało łez lub mają one niewłaściwy skład, oko wysycha i łatwo ulega podrażnieniu. Chory odczuwa dyskomfort związany z uczuciem piasku pod powiekami, pieczeniem, swędzeniem, wrażliwością na światło. To frustrująca choroba z powodu obecnego niedoboru terapii, które mogą odwrócić lub przynajmniej zatrzymać jej postęp. W niektórych przypadkach prowadzi ona nawet do utraty wzroku [1].
Kuracja polega głównie na łagodzeniu objawów za pomocą tzw. sztucznych łez, które najczęściej zawierają kwas hialuronowy (HA), ale nie jest on w stanie zwilżać oka zbyt długo. Do roślin leczniczych wykorzystywanych w badaniach nad nowym substytutem łez należą nasiona tamaryndowca (Tamarindus indica). Zawierają one polisacharydy (TS-polisacharyd), które wykazują lepsze zdolności do przylegania i dzięki temu mogą się utrzymywać na powierzchni oka przez dłuższy czas. Na podstawie wyników badań klinicznych [2, 3] wykazano, że połączenie kwasu hialuronowego i TS-polisacharydu jest skuteczniejsze w łagodzeniu objawów suchego oka.
Bogate w antocyjany owoce borówki czernicy (Vaccinium myrtillus L.) są źródłem otrzymywania standaryzowanych wyciągów zmniejszających kruchość naczyń włosowatych i normalizujących niektóre dolegliwości wzroku. Składniki Myrtilli fructus wzbudziły duże zainteresowanie ze względu na ich wpływ na naczynia krwionośne i znaczenie w oftalmologii. Lotnicy, którzy spożywali dżem z owoców borówki czernicy, lepiej widzieli o zmroku [4]. Znaczenie tej rośliny w schorzeniach narządu wzroku udowodniono w wielu badaniach naukowych, a na ich podstawie wyciągnięto wnioski dotyczące roli antocyjanów – że m.in. polepszają one ukrwienie w obrębie tęczówki oka, przyspieszają regenerację rodopsyny, co wpływa na zwiększenie ostrości widzenia o zmroku. Barwniki te hamują aktywność enzymów proteolitycznych (elastazy, kolagenazy) powodujących degradację kolagenu, dlatego zmniejszają przepuszczalność i kruchość ścian naczyń włosowatych. Wykazują one działanie przeciwzapalne, przeciwobrzękowe oraz antyoksydacyjne, a także przeciwwolnorodnikowe. Badano również wpływ połączenia wyciągu z owoców boró...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!