Rola witaminy D w rozwoju chorób autoimmunologicznych, zwłaszcza Hashimoto

Suplementy

Już od jakiegoś czasu witamina D przestała być kojarzona wyłącznie z substancją regulującą gospodarkę wapniowo-fosforanową. Lista genów, których ekspresja znajduje się pod wpływem witaminy D, przekroczyła 1000. Daje to nadzieję, że już za kilka lat niektóre choroby będziemy mogli leczyć analogami tej witaminy.
Aktywną biologicznie postacią witaminy D jest 1,25(OH)2-D (kalcytriol), syntezowany na drodze dwuetapowej hydroksylacji w wątrobie (25-hydroksylacja) i nerkach (1-hydroksylacja). Bogate naturalne źródło witaminy D stanowią tłuste ryby, tran, wątroba i podroby oraz żółtko jaja kurzego. Podczas smażenia ryb i jaj zmniejsza się w nich ilość witaminy D o blisko połowę, pieczenie natomiast nie wpływa na jej zawartość. Pokarm naturalny nie jest wystarczającym źródłem witaminy D dla noworodka. Mleko kobiet, u których nie stwierdza się niedoboru, zawiera średnio około 22 IU witaminy D w litrze. Podawanie witaminy D karmiącej kobiecie w dawce 400 IU/24 h może zwiększyć jej stężenie do 78 IU/l [1]. Wykazano, że podawanie karmiącym matkom witaminy D w bardzo dużej dawce (nawet 6400 IU/24 h) umożliwiało osiągnięcie odpowiedniego stężenia witaminy D3 u niemowlęcia [1]. Nie oceniono jednak bezpieczeństwa takiego postępowania dla matki. Bogate źródło witaminy D stanowi mleko modyfikowane dla niemowląt i dzieci w wieku poniemowlęcym. Miesza...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Dołącz do grona dietetyków i specjalistów świadomego żywienia

Co dwa miesiące otrzymuj gotowe rozwiązania, aktualne badania i sprawdzone terapie, które możesz od razu wykorzystać w praktyce. Rozwijaj swoje kompetencje, pracuj skuteczniej i bądź na bieżąco z najnowszymi trendami żywieniowymi i innowacjami w dziedzinie dietetyki.

1000+ specjalistycznych artykułów
Aktualne trendy w dietetyce
Inspirujące case studies
100+ wydań archiwalnych
Analizy badań naukowych
Największe na polskim rynku wydawniczym czasopismo o zdrowym odżywianiu.

Przypisy

    mgr; na co dzień pracuje w jednej z lubuskich aptek; od lat współpracuje z czołowymi czasopismami branżowymi dla lekarzy i farmaceutów; interesuje się fitoterapią oraz historią XX w.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI