Choroba Hashimoto a nietolerancja laktozy

Zapobieganie chorobom

Choroby tarczycy (choroba Gravesa-Basedowa, zapalenie tarczycy Hashimoto, nadczynność oraz niedoczynność gruczołu tarczycowego) w obecnym czasie stanowią masowy problem wśród społeczeństwa. Zdecydowanie częściej przypadłość dotyczy kobiet. Dane literaturowe pokazują, iż statystycznie jedna na 10 przedstawicielek płci żeńskiej jest dotknięta schorzeniem związanym z tarczycą [1]. 
Choroba Hashimoto zaliczana jest do chorób o charakterze autoimmunologicznym. Jest zaburzeniem dotyczącym układu odpornościowego, bowiem system immunologiczny zaczyna produkować przeciwciała skierowane przeciwko peroksydazie tarczycowej TPO, czego konsekwencją są zaburzenia w produkcji hormonów tarczycy. W wyniku tych nieprawidłowości dochodzi do rozwoju niedoczynności tego gruczołu u ponad 90% populacji dotkniętej tą chorobą [2–4].
Obecnie wiele kontrowersji budzą diety eliminacyjne, których zastosowanie ma być pomocne w terapii osób z chorobą Hashimoto, wśród nich wyróżnia się m.in. dietę bezlaktozową [5].
Związane jest to z faktem, iż wśród polskiej społeczno...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI