Rola dietetyka w zaburzeniach równowagi neuroprzekaźników – serotonina

Układ trawienny i probiotykoterapia

Jak często spotykasz w gabinecie osoby z przewlekłym zmęczeniem, brakiem motywacji do zmian, bólami głowy, zaburzeniami snu? Czy wiesz, że przyczyną powyższych problemów mogą być zaburzenia równowagi neuroprzekaźników, podobnie jak jest to w przypadku zespołu jelita nadwrażliwego, skłonności do objadania się i problemów z redukcją masy ciała? Badania pokazują, że niedobory składników odżywczych i proporcje makroskładników w diecie przekładają się na szlaki syntezy neuroprzekaźników, a odpowiednie zalecenia żywieniowe mogą je modulować. 

POLECAMY

Wspomniane powyżej dolegliwości mogą być wynikiem niedoboru serotoniny. Zaburzenia szlaku syntezy serotoniny, czyli „hormonu szczęścia”, mają wieloczynnikowe podłoże. Jedną z przyczyn jest niedostateczne stężenie tryptofanu wynikające z m.in.: 

  1. Niskiej podaży tego aminokwasu z dietą; 
  2. Konkurencji tryptofanu o barierę krew – mózg z innymi aminokwasami; 
  3. Wysokiej podaży białka z dietą; 
  4. Toczącego się stanu zapalnego. 

Kolejną z przyczyn jest niedostateczna podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin z grupy B. Tryptofan jest aminokwasem egzogennym, co oznacza, że organizm nie jest zdolny do jego syntezy, dlatego musimy go dostarczać wraz z pokarmem. Spożywanie dobrych źródeł tryptofanu, który jest prekursorem w szlaku serotoninergicznym, jest bardzo ważne dla właściwej syntezy serotoniny. Szczególnie dlatego, że jedynie 1–2% tryptofanu pochodzącego z diety jest wykorzystywane do syntezy serotoniny. Bogate w tryptofan są m.in. nasiona soi, ser parmezan, mozzarella, nasiona chia, lnu, sezamu, pestki dyni, mięso z piersi kurczaka, nasiona słonecznika, otręby owsiane, schab wieprzowy. Szacuje się, że średnie dzienne spożycie tryptofanu powinno wynosić 4 mg...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI