Rola dietetyka w zaburzeniach równowagi neuroprzekaźników – katecholaminy

Układ trawienny i probiotykoterapia

Składniki odżywcze są wykorzystywane w różnych szlakach metabolicznych, m.in. do syntezy neuroprzekaźników. Odpowiednia podaż aminokwasów egzogennych, witamin i składników mineralnych wpływa na przekaźnictwo nerwowe, a zatem jakość diety ma znaczenie w regulacji zaburzeń o podłożu neurogennym. Grupa związków nazywanych katecholaminami jest odpowiedzialna za pobudzenie układu nerwowego.

Do tej grupy należą hormony wydzielane przez komórki układu nerwowego i nadnercza: dopamina, noradrenalina i adrenalina. Obniżona synteza katecholamin może objawiać się stanami depresyjnymi, brakiem zapału, problemami z koncentracją, zmęczeniem z silną potrzebą snu. W przypadku dopaminy jej niedobór może wiązać się także z zaburzeniami odżywiania, uzależnieniami, chorobą Parkinsona czy zespołem nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD). W niedoborach noradrenaliny możemy doświadczać zwiększonej wrażliwości na ból, a przy niższych poziomach adrenaliny mogą pojawić się objawy niedociśnienia, tachykardii i nawet ekstremalnego wyczerpania [1].

POLECAMY

 

Katecholaminy powstają z aminokwasu egzogennego, jakim jest fenyloalanina. Następnie fenyloalanina jest przekształcana w tyrozynę, z której powstaje bezpośredni substrat dopaminy – L-DOPA. W kolejnych etapach dochodzi do przemiany dopaminy w noradreanlinę, a następnie noradrenaliny w adrenalinę [2]. Już w latach 70. wykazano, że pozio...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; ukończyła Warszawski Uniwersytet Medyczny na kierunku Dietetyka. Od kilku lat jest specjalistą w Poradni Dietetycznej Nietolerancji Pokarmowej przy Cambridge Diagnostics Polska, której jest kierownikiem. Specjalizuje się w interpretacji wyników badań w kierunku pokarmowo-specyficznych IgG oraz dietoterapii stanów zapalnych jelit. Artykuł tego autora znajdziesz na stronie: 74.

    ff
    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI