Histamina, jako jedna z biogennych amin, jest niezbędna dla funkcjonowania organizmu człowieka, mimo że występuje w nim w niewielkich ilościach. Jest produkowana przez organizm w wyniku dekarboksylacji histydyny, aminokwasu egzogennego obecnego w większości białek i może być również wytwarzana z aminokwasów aromatycznych. Jednocześnie histaminę spożywamy wraz z pożywieniem. Niektóre substancje mogą zwiększać produkcję histaminy lub zmniejszać aktywność enzymu, który ją rozkłada. Histamina powstaje w różnych tkankach organizmu lub jest pobierana z krwi, a następnie przechowywana w komórkach. W organizmie człowieka jej największe stężenie występuje w obrębie skóry, płuc, błony śluzowej nosa oraz żołądka. Głównymi magazynami histaminy w organizmie człowieka są komórki tuczne i bazofile, a w mniejszych ilościach występuje w makrofagach, płytkach krwi i limfocytach. Mimo że ilość histaminy w organizmie jest niewielka, jej znaczenie w ludzkim organizmie jest niezwykle istotne. Jest ona uwalniana z komórek w odpowiedzi na wiele czynników związanych z jej rolą w organizmie [1, 2].
Swój efekt fizjologiczny wywiera za pośrednictwem czterech receptorów: H1, H2, H3 oraz H4.
- H1 – akt...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!