Przywracanie równowagi: dieta i zarządzanie nietolerancją histaminy w celu poprawy zdrowia

Zapobieganie chorobom

Histamina to naturalnie występująca amina biogenna, która pełni różnorodne funkcje w organizmie ludzkim. Receptory histaminowe H1–H4 są obecne w komórkach nerwowych, limfatycznych, mięśni gładkich w naczyniach krwionośnych, macicy i mięśniach serca. Histamina działa jako neuroprzekaźnik i odgrywa kluczową rolę w wywoływaniu wstrząsu anafilaktycznego. Problemy z nietolerancją histaminy dotyczą około 1% populacji, przeważnie kobiet. Warto zauważyć, że w terapii nietolerancji histaminy oprócz stosowania diety ubogohistaminowej, istotne jest także sprawdzenie przyjmowanych leków i rozważenie dodatkowej terapii, włączając w nią cynk, probiotyki, witaminę C i witaminę B6.

Histamina, jako jedna z biogennych amin, jest niezbędna dla funkcjonowania organizmu człowieka, mimo że występuje w nim w niewielkich ilościach. Jest produkowana przez organizm w wyniku dekarboksylacji histydyny, aminokwasu egzogennego obecnego w większości białek i może być również wytwarzana z aminokwasów aromatycznych. Jednocześnie histaminę spożywamy wraz z pożywieniem. Niektóre substancje mogą zwiększać produkcję histaminy lub zmniejszać aktywność enzymu, który ją rozkłada. Histamina powstaje w różnych tkankach organizmu lub jest pobierana z krwi, a następnie przechowywana w komórkach. W organizmie człowieka jej największe stężenie występuje w obrębie skóry, płuc, błony śluzowej nosa oraz żołądka. Głównymi magazynami histaminy w organizmie człowieka są komórki tuczne i bazofile, a w mniejszych ilościach występuje w makrofagach, płytkach krwi i limfocytach. Mimo że ilość histaminy w organizmie jest niewielka, jej znaczenie w ludzkim organizmie jest niezwykle istotne. Jest ona uwalniana z komórek w odpowiedzi na wiele czynników związanych z jej rolą w organizmie [1, 2]. 
Swój efekt fizjologiczny wywiera za pośrednictwem czterech receptorów: H1, H2, H3 oraz H4.

  • H1 – akt...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr dietetyki, absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu i studentka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie; project manager w redakcji czasopisma specjalistycznego o zdrowym odżywianiu „Food Forum”, autorka programów i koordynator kursów, konferencji, webinariów i innych projektów specjalnych w dziedzinie dietetyki i nauk medycznych

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI