Prozdrowotna czekoladowa przekąska – czy to możliwe?

ABC prawidłowego żywienia Otwarty dostęp

Historia czekolady liczy już 4000 lat, a swój początek znalazła na terenach dzisiejszego Meksyku, gdzie odkryto pierwsze krzewy kakaowca. Tam Olmekowie, przedstawiciele najstarszej cywilizacji w Ameryce Łacińskiej, jako pierwsi poznali tajniki przyrządzania czekolady z kakao. Czekoladę pili podczas ceremonii lub stosowali ją w charakterze lekarstwa. Czekolada od zawsze była uważana za produkt dostarczający energii, zapewniający witalność, chętnie spożywany przed wyprawami wojennymi, a także jako afrodyzjak.

Za co kochamy czekoladę

Czekoladę otrzymuje się z proszku kakaowego, masła kakaowego (tłuszczu kakaowego) i cukru lub innego środka słodzącego (maltitol, stewia, erytrytol). Proces produkcji czekolady obejmuje wiele etapów, w tym fermentację ziaren kakaowca. Następnie ziarna są suszone, czyszczone, prażone, mielone, wyciskane, walcowane, konszowane i hartowane [1]. Krytycy czekolady podkreślają jej wysoką kaloryczność i obecność nasyconych kwasów tłuszczowych. Mimo to niezmiennie kochamy czekoladę za jej smak i aromat, rozgrzeszając łakomstwo jej wartościami odżywczymi. Choć czekolada czekoladzie nierówna, kluczowy jest umiar w jej spożywaniu. Ale czy oprócz smaku, aromatu, czekolada może pełnić jeszcze inne ważne funkcje w naszym organizmie? Otóż tak! Czekolada zawiera szereg składników o bezdyskusyjnym potencjale prozdrowotnym. Jest źródłem polifenoli (głównie flawonoidów), amin biogennych (tyramina, fenyloetyloamina), alkaloidów purynowych (kofeina, teobromina) i soli mineralnych (magnez) [2–4].

POLECAMY

Suplement diety – czekolada probiotyczna z Bacillus coagulans, GBI-30, 6086

W świetle zainteresowania żywnością funkcjonalną bogatą w składniki odżywcze i związki prozdrowotne, a także z uwagi na oczekiwania konsumentów, przede wszystkim dzieci, czekolada probi...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy

    dr hab. inż. - pracownik w Katedrze Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej, wiceprezes zarządu Wielkopolskiego Centrum Klasteringu, audytor wewnętrznego systemu HACCP, członek naukowy wspierający Urząd Marszałkowski w Poznaniu, ekspert w zakresie technologii żywności i żywienia, realizuje liczne projekty z branżą spożywczą, opracowując i wdrażając nowe technologie i nowe produkty o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych.

    mgr inż.; absolwent Politechniki Poznańskiej, od 20 lat aktywnie współpracujący z branżą medyczno-farmaceutyczną, pomysłodawca CEO Smart Pharma sp. z o.o., firmy zajmującej się opracowywaniem i komercjalizacją produktów medycznych.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI