Historia czekolady liczy już 4000 lat, a swój początek znalazła na terenach dzisiejszego Meksyku, gdzie odkryto pierwsze krzewy kakaowca. Tam Olmekowie, przedstawiciele najstarszej cywilizacji w Ameryce Łacińskiej, jako pierwsi poznali tajniki przyrządzania czekolady z kakao. Czekoladę pili podczas ceremonii lub stosowali ją w charakterze lekarstwa. Czekolada od zawsze była uważana za produkt dostarczający energii, zapewniający witalność, chętnie spożywany przed wyprawami wojennymi, a także jako afrodyzjak.
Za co kochamy czekoladę
Czekoladę otrzymuje się z proszku kakaowego, masła kakaowego (tłuszczu kakaowego) i cukru lub innego środka słodzącego (maltitol, stewia, erytrytol). Proces produkcji czekolady obejmuje wiele etapów, w tym fermentację ziaren kakaowca. Następnie ziarna są suszone, czyszczone, prażone, mielone, wyciskane, walcowane, konszowane i hartowane [1]. Krytycy czekolady podkreślają jej wysoką kaloryczność i obecność nasyconych kwasów tłuszczowych. Mimo to niezmiennie kochamy czekoladę za jej smak i aromat, rozgrzeszając łakomstwo jej wartościami odżywczymi. Choć czekolada czekoladzie nierówna, kluczowy jest umiar w jej spożywaniu. Ale czy oprócz smaku, aromatu, czekolada może pełnić jeszcze inne ważne funkcje w naszym organizmie? Otóż tak! Czekolada zawiera szereg składników o bezdyskusyjnym potencjale prozdrowotnym. Jest źródłem polifenoli (głównie flawonoidów), amin biogennych (tyramina, fenyloetyloamina), alkaloidów purynowych (kofeina, teobromina) i soli mineralnych (magnez) [2–4].
POLECAMY
Suplement diety – czekolada probiotyczna z Bacillus coagulans, GBI-30, 6086
W świetle zainteresowania żywnością funkcjonalną bogatą w składniki odżywcze i związki prozdrowotne, a także z uwagi na oczekiwania konsumentów, przede wszystkim dzieci, czekolada probi...