Profilaktyka chorób to zapobieganie im lub spowodowanie, aby dziecko przeszło chorobę w sposób łagodny. Jedną z metod profilaktyki chorób u dzieci jest wprowadzenie suplementacji diety probiotykami. Nazwa probiotyki pochodzi z greckiego wyrażenia pro bios, oznaczającego „dla zdrowia”. Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które spożyte w ściśle określonej ilości wywierają pozytywne działanie na organizm poprzez poprawę równowagi w zakresie ekosystemu jelitowego [1]. Drobnoustroje probiotyczne to przede wszystkim pałeczki kwasu mlekowego (np. Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus acidophilus LB), które mają zdolność przekształcania laktozy i innych cukrów prostych w kwas mlekowy (fermentacja mlekowa), oraz drożdże niepatogenne (Saccharomyces boulardii) [1].
Przeprowadzono wiele badań, które dowodzą, że podaż niektórych probiotyków może skracać czas trwania biegunek. Isolauri i wsp. [18] wykazali, że Lactobacillus GG w sposób istotny skraca czas trwania biegunek rotawirusowych, natomiast Majama i wsp. [14] porównali skuteczność ich leczenia różnymi rodzajami bakterii kwasu mlekowego. Czas trwania biegunki u chorych otrzymujących Lactobacillus GG wynosił 1,8 dnia i był istotnie krótszy niż otrzymujących L. casei rhamnosus (2,8 dnia) oraz S. thermophilus (2,6 dnia) [1].
POLECAMY
Uważa się, że mikrobiota przewodu pokarmowego kształtowana w okresie niemow...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!