Postępowanie żywieniowe we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego (colitis ulcerosa)

Diagnoza lekarska i dietetyczna

Odpowiednie żywienie stanowi zarówno element profilaktyczny, jak i leczniczy w nieswoistych chorobach zapalnych jelit. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe (tzw. western diet obfitująca w pokarmy wysokoprzetworzone zawierające dodatki do żywności, nadmierne ilości tłuszczu i białka zwierzęcego oraz uboga w błonnik pokarmowy), a także zaburzenia w składzie mikroflory przewodu pokarmowego zwiększają ryzyko rozwoju colitis ulcerosa (CU) [1, 2, 3]. W kontekście leczenia dietetycznego już istniejącej choroby należy uwzględnić odmiennie postępowanie żywieniowe w okresie zaostrzenia oraz remisji.

 

POLECAMY

Chcesz dowiedzieć się więcej? Weź udział w Certyfikowanej Konferencji Warsztatowej Food Forum Ekspert!

Dieta w okresie zaostrzenia

W okresie zaostrzenia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego  zaleca się stosowanie tradycyjnej niskoresztkowej diety lekkostrawnej. Przykładem jest dieta LOFFLEX (low-fiber, fat-limited exclusion). Należy wówczas wybierać pokarmy o niskiej zawartości błonnika, z przewagą jego frakcji rozpuszczalnej oraz charakteryzujące się obniżoną ilością substancji fermentujących (czosnek, cebula, kapusta, kalafior, cukry proste). Ograniczeniu podlega również tłuszcz, głównie zwierzęcy oraz poddany działaniu obróbki termicznej. Na uwagę zasługują diety eliminacyjne, które polegają na ograniczeniu podaży pokarmów zwiększających przepuszczalność śluzówki jelitowej oraz promujący...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr n med.; Redaktor prowadząca „Food Forum”, dietetyk praktyk, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Wykładowca uniwersytecki nauk o żywieniu oraz autorka prac poglądowych i oryginalnych z zakresu dietetyki i żywienia człowieka publikowanych w periodykach polskich i zagranicznych. Na co dzień prowadzi zindywidualizowane poradnictwo żywieniowe, które pozwala realizować pasję i cele zawodowe.

    ff
    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI