Otyłość – niezmiennie już od kilku dekad – stanowi niezwykle istotny problem kliniczny i społeczny. Prognozuje się, że do roku 2030 aż 50% populacji ogólnoświatowej będzie otyła. Wraz z nadprogramowymi kilogramami rośnie ryzyko poważnych zaburzeń metabolicznych nazywanych zbiorczo zespołem metabolicznym. Oprócz typowych elementów patogenetycznych (otyłość brzuszna, zaburzenia profilu lipidowego i gospodarki węglowodanowej oraz nadciśnienie tętnicze krwi) z zespołem metabolicznym bardzo często współwystępuje stłuszczenie wątroby (nonalcoholic fatty liver disease – NAFLD) oraz hiperurykemia. NAFLD nazywana jest nawet wątrobową manifestacją zespołu metabolicznego, hiperurykemia z kolei zwiększa istotnie ryzyko rozwoju dny moczanowej. Warto mieć również na uwadze, że hiperurykemia oraz insulinooporność (często występująca w otyłości) wiążą się z hiperhomocysteinemią (podwyższone stężenie homocysteiny w surowicy krwi), która stanowi niezależny czynnik ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.
Już w czasach Hipokratesa dna moczanowa była postrzegana jako schorzenie wynikające z nadmiaru spożywanych pokarmów, wina i seksu. Bardzo istotne jest zatem zwrócenie uwagi na styl życia pacjenta.
POLECAMY
Tabela 1. Czynniki związane ze stylem życia wyzwalające ostre dnawe zapalenie stawów
Unikanie czynników wyzwalających napady dny moczanowej |
|
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!