Postępowanie żywieniowe w zespole metabolicznym z uwzględnieniem dietoterapii dny moczanowej

Diagnoza lekarska i dietetyczna

Otyłość – niezmiennie już od kilku dekad – stanowi niezwykle istotny problem kliniczny i społeczny. Prognozuje się, że do roku 2030 aż 50% populacji ogólnoświatowej będzie otyła. Wraz z nadprogramowymi kilogramami rośnie ryzyko poważnych zaburzeń metabolicznych nazywanych zbiorczo zespołem metabolicznym. Oprócz typowych elementów patogenetycznych (otyłość brzuszna, zaburzenia profilu lipidowego i gospodarki węglowodanowej oraz nadciśnienie tętnicze krwi) z zespołem metabolicznym bardzo często współwystępuje stłuszczenie wątroby (nonalcoholic fatty liver disease – NAFLD) oraz hiperurykemia. NAFLD nazywana jest nawet wątrobową manifestacją zespołu metabolicznego, hiperurykemia z kolei zwiększa istotnie ryzyko rozwoju dny moczanowej. Warto mieć również na uwadze, że hiperurykemia oraz insulinooporność (często występująca w otyłości) wiążą się z hiperhomocysteinemią (podwyższone stężenie homocysteiny w surowicy krwi), która stanowi niezależny czynnik ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.

Już w czasach Hipokratesa dna moczanowa była postrzegana jako schorzenie wynikające z nadmiaru spożywanych pokarmów, wina i seksu. Bardzo istotne jest zatem zwrócenie uwagi na styl życia pacjenta.

POLECAMY

Tabela 1. Czynniki związane ze stylem życia wyzwalające ostre dnawe zapalenie stawów

Unikanie czynników wyzwalających napady dny moczanowej
  • nadmierny wysiłek fizyczny
  • przechłodzenie organizmu
  • gwałtowne odchudzanie
  • alkohol w nadmiarze...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr n med.; Redaktor prowadząca „Food Forum”, dietetyk praktyk, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Wykładowca uniwersytecki nauk o żywieniu oraz autorka prac poglądowych i oryginalnych z zakresu dietetyki i żywienia człowieka publikowanych w periodykach polskich i zagranicznych. Na co dzień prowadzi zindywidualizowane poradnictwo żywieniowe, które pozwala realizować pasję i cele zawodowe.

    ff
    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI