Dołącz do czytelników
Brak wyników

Układ trawienny i probiotykoterapia

3 czerwca 2019

NR 6 (Grudzień 2018)

Postępowanie dietetyczne u pacjentów z boreliozą

0 94

Prawidłowe odżywianie chorego na boreliozę odgrywa istotną rolę w kompensowaniu skutków ubocznych antybiotyków, wzmacnianiu układu odpornościowego, wspomaganiu detoksyfikacji, zmniejszaniu stanu zapalnego, alkalizowaniu krwi i zapobieganiu przerostowi Candida [4]. Zalecana dieta powinna być przygotowana indywidualnie i uwzględniać stan kliniczny chorego, musi być dostosowana do okresu leczenia, stosowanych leków, ziół (istnieją interakcje między żywnością, ziołami a lekami – w tym przypadku szczególnie dotyczy to antybiotyków) oraz chorób współistniejących, takich jak cukrzyca, tężyczka, niedoczynność tarczycy, IBS czy SIBO. 
Są trzy filary, które należy wziąć pod uwagę podczas układania planu terapii dla osoby chorej [11]. 
Zmiana stylu życia, a zwłaszcza poprawa zwyczajów żywieniowych, odgrywa zasadniczą rolę nie w samym zabijaniu bakterii, ale w podstawowej sile i odporności chorego. Wiadomo, że przewodzie pokarmowym znajduje się ponad 70% komórek naszego układu odpornościowego i to od ich funkcjonowania zależy sprawność układu immunologicznego [10]. Utrzymanie zdrowego układu trawiennego jest szczególnie ważne dla tych, którzy walczą z przewlekłą boreliozą, ponieważ to u nich długotrwała antybiotykoterapia i dysbioza jelitowa prowadzą najczęściej do zwiększonej przepuszczalności jelita, rozwijając nadwrażliwość na pokarmy w mechanizmie IgG-zależnym. 

 

Tabela 1. Trzy filary leczenia boreliozy 


Długotrwale utrzymujące się zjawisko nadwrażliwości może prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego i dodatkowych objawów ze strony przewodu pokarmowego: wymioty, nudności, wzdęcia, refluks, bóle brzucha, bóle głowy, zaparcia, biegunki i bóle stawów. W takich przypadkach najlepiej byłoby zbadać pokarmy, których organizm nie toleruje, a następnie wykluczyć je czasowo z diety. Pokarmy, których na pewno należy unikać, to te, o których chory wie, że powodują problemy trawienne. Jeśli zatem występują problemy z orzechami, to pieczenie z mąką orzechową może spowodować problemy. Podobnie mąka ryżowa nie będzie pomocna, jeśli chory ma nadwrażliwość jelitową.
Optymalizacja flory jelitowej jest najważniejszym krokiem do dobrze funkcjonującego układu odpornościowego [10]. W przypadku doustnej lub dożylnej antybiotykoterapii koniecznością jest dodatkowo osłonowe stosownie probiotyków i prebiotyków. Antybiotyki są potrzebne w leczeniu boreliozy i patogenów odkleszczowych, powodują niestety poważne zakłócenia w składzie flory bakteryjnej. Pomocne w tym przypadku są sfermentowane pokarmy, takie jak kefir, miso, tempeh, marynaty, kapusta kiszona. Wykazano, że Lactobacillus plantarum, który znajduje się w fermentowanych produktach spożywczych, zmniejsza stan zapalny jelit, ale żywność ta może okazać się problematyczna dla pacjentów z nadwrażliwością na aminy biogenne, m.in. histaminę.


Jak „uszczelnić” jelita?


Aby zregenerować wyściółkę jelit, czyli kosmki jelitowe, potrzebne są składniki takie jak: aminokwasy, żelatyna, glukozamina, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne. Do istotnych elementów diety wspierającej zdrowie jelit należy wywar z kości lub mięsny [15]. Żelatyna zawarta w bulionie kostnym jest hydrofilowym koloidem, który przyciąga i zatrzymuje płyny oraz wpływa korzystnie na funkcje trawienne. Aminokwasy, takie jak glicyna, prolina [13], arginina, zawarte w takim wywarze, działają ochronnie i naprawczo na stawy i ścięgna [12]. Niezwykle istotnym składnikiem wywaru jest także glutamina, która skutecznie wpływa na uszczelnienie błony śluzowej jelita [5]. 
Glutamina występuje także w formie suplementów, jednak w początkowej fazie leczenia jelit zaleca się spożywanie naturalnych jej źródeł. Jej udział w procesie leczenia jest doceniany ze względu na to, że: 

  • wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu, 
  • wzmacnia odporność organizmu i przyspiesza jego regenerację, 
  • wpływa na regenerację jelit (błony śluzowej, kosmków jelitowych) [14], 
  • stymuluje regenerację mięśni, 
  • wspiera detoksykację wątroby. 
     

A jak poradzić sobie z dietą, by pomogła, a nie zaszkodziła? Co jeść, a czego absolutnie nie? 


Ze względu na zapalny charakter choroby żywienie w boreliozie ma kluczowe znaczenie, zwłaszcza spożywanie owoców, warzyw i wysokiej jakości białek, które dostarczają niezbędne dla organizmu surowce. Należy natomiast unikać cukru, glutenu i innych substancji, na które może reagować ciało, i zastąpić je przeciwzapalnymi „dobrymi tłuszczami”, takimi jak ryby i olej lniany [8].
Najważniejsze, aby zdawać sobie sprawę, że składniki diety mogą zapobiegać stanowi zapalnemu lub go powodować. Kluczem do zmniejszenia przewlekłego stanu zapalnego w organizmie jest eliminacja pro...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy