Prawidłowe odżywianie chorego na boreliozę odgrywa istotną rolę w kompensowaniu skutków ubocznych antybiotyków, wzmacnianiu układu odpornościowego, wspomaganiu detoksyfikacji, zmniejszaniu stanu zapalnego, alkalizowaniu krwi i zapobieganiu przerostowi Candida [4]. Zalecana dieta powinna być przygotowana indywidualnie i uwzględniać stan kliniczny chorego, musi być dostosowana do okresu leczenia, stosowanych leków, ziół (istnieją interakcje między żywnością, ziołami a lekami – w tym przypadku szczególnie dotyczy to antybiotyków) oraz chorób współistniejących, takich jak cukrzyca, tężyczka, niedoczynność tarczycy, IBS czy SIBO.
Są trzy filary, które należy wziąć pod uwagę podczas układania planu terapii dla osoby chorej [11].
Zmiana stylu życia, a zwłaszcza poprawa zwyczajów żywieniowych, odgrywa zasadniczą rolę nie w samym zabijaniu bakterii, ale w podstawowej sile i odporności chorego. Wiadomo, że przewodzie pokarmowym znajduje się ponad 70% komórek naszego układu odpornościowego i to od ich funkcjonowania zależy sprawność układu immunologicznego [10]. Utrzyman...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!