Postępowanie dietetyczne u pacjentki z chorobą Hashimoto oraz współistniejącym refluksem żołądkowo-przełykowym i hipercholesterolemią – opis przypadku

Food Forum Extra

W artykule został przedstawiony przypadek pacjentki z nadwagą oraz współistniejącą chorobą Hashimoto, refluksem żołądkowo-przełykowym i hipercholesterolemią. Kobieta zgłosiła się do poradni dietetycznej w celu polepszenia ogólnego stanu zdrowia i redukcji masy ciała. Wśród innych przyczyn wizyty można wyróżnić chęć poprawy parametrów profilu lipidowego oraz złagodzenie nieprzyjemnych objawów związanych z refluksem żołądkowo- -przełykowym. Po przeprowadzeniu wywia du żywieniowego i dokonaniu oceny stanu odżywienia opracowano zindywidualizowany plan żywieniowy w postaci diety redukującej masę ciała, z jednoczesnym ograniczeniem produktów stymulujących uwalnianie soku żołądkowego. Podczas pierwszej wizyty pacjentka wspominała o braku skuteczności poprzednich interwencji, a jako przyczynę niepowodzeń wskazała brak motywacji i szybki powrót do wcześniejszych, negatywnych nawyków żywieniowych. Po zastosowaniu terapii żywieniowej zaobserwowano poprawę stanu odżywienia oraz złagodzenie objawów związanych z refluksem żołądkowo-jelitowym, z kolei pacjentka wykazała chęć i motywację kontynuowania postępowania, którego celem była długoterminowa zmiana stylu życia.

Rzadko zdarza się, że pacjent, który trafia do gabinetu dietetyka, choruje tylko na jedno schorzenie. Podobna sytuacja miała miejsce w opisywanym przypadku. Oprócz nadwagi pacjentka prezentowała również niedyspozycje żołądkowo-jelitowe (zgaga, kwaśne odbijania, uczucie kuli w gardle) związane z cofaniem się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku, nieprawidłowe parametry profilu lipidowego oraz chorobę Hashimoto. W każdym z wyżej wspomnianych schorzeń zalecana jest odpowiednia terapia żywieniowa. Niestety często dzieje się tak, że zalecenia żywieniowe nawzajem się wykluczają, jak w przypadku wspomnianej choroby refluksowej (wskazana jest dieta lekkostrawna) i współistniejącej nadwagi oraz hipercholesterolemii (zalecenia obejmują dietę ubogoenergetyczną z wysoką zawartością błonnika) [1]. Warto wspomnieć, że zawsze można zastosować tzw. kompromis dietetyczny. Przykładowo, zamiast pieczywa razowego (przeciwwskazanego w refluksie) i pszennego (niezalecanego w redukcji masy ciała) można zastosować pieczywo typu graham, które nie jest tak silnie refluksogenne jak chleb razowy, a zawiera więcej błonnika niż pieczywo pszenne z mąki oczyszczonej. Zastosowanie znajdują także produkty zbożowe, które w swoim składzie zawierają rozpuszczalną frakcję błonnika (pektyny, beta-glukan), który jest delikatniejszy dla przewodu pokarmowego niż włókno nierozpuszczalne (celuloza, ligniny) [2–13]. Na ogół pacjenci dobrze tolerują gotowane płatki owsiane, miąższ owoców, blanszowane warzywa oraz mielone nasiona lnu. Produkty spożywcze, które w swoim składzie zawierają błonnik rozpuszczalny, wykazują korzystne działanie także w kontekście zaburzeń profilu lipidowego (podwyższone stężenie cholesterolu całkowitego i lipoprotein LDL). Beta-glukan występujący w płatkach owsianych posiada właściwości hipolipemizujące, czyli obniżające poziom cholesterolu w surowicy krwi. Preferowane oddziaływanie na parametry profilu lipidowego wykazują również kwasy omega-3 (olej rybi), fitosterole roślinne (np. sitosterol w migdałach) oraz ograniczenie cukrów prostych i alkoholu, jak w przypadku hipertrójglicerydemii [13–15]. Na uwagę zasługuje też spożycie jaj, ponieważ przez lata zakazywano spożycia żółtka w obawie przed cholesterolem, z kolei obecnie panuje przekonanie, że korzystne składniki zawarte w jajach, takie jak fosfolipidy, lecytyna oraz kwasy omega-3, wykazują wręcz pozytywne działanie w leczeniu zaburzeń profilu lipidowego i nie trzeba restrykcyjnie ograniczać ich spożycia.

Rozpatrując zasady żywienia w schorzeniach autoimmunologicznych, w tym w chorobie Hashimoto, nie można znaleźć jednoznacznych wytycznych i standardów. W literaturze pojawiają się tylko nieliczne doniesienia naukowe wskazujące na możliwość zastosowania diet bezglutenowych w leczeniu choroby Hashimoto. Głównie podkreśla się zasadność stosowania takiej diety wówczas, gdy jednocześnie występuje celiakia [16]. Powszechnie znany jest też fakt, że autoimmunologiczne zapalenie tarczycy predysponuje w kierunku rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, osteoporozy, ot...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr n med.; Redaktor prowadząca „Food Forum”, dietetyk praktyk, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Wykładowca uniwersytecki nauk o żywieniu oraz autorka prac poglądowych i oryginalnych z zakresu dietetyki i żywienia człowieka publikowanych w periodykach polskich i zagranicznych. Na co dzień prowadzi zindywidualizowane poradnictwo żywieniowe, które pozwala realizować pasję i cele zawodowe.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI