Olej lniany jako panaceum na dolegliwości zdrowotne organizmu

ABC prawidłowego żywienia

Olej lniany jest wykorzystywany jako element profilaktycznej i leczniczej diety już od wielu lat. To główny składnik diety dr Budwig, polegającej na przyswajaniu w wersji terapeutycznej nawet do dziewięciu łyżek wspomnianego tłuszczu wysokiej jakości dziennie. Celem jest dostarczenie znaczącej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 o uznanych właściwościach zdrowotnych. Walory oleju lnianego polegają na działaniu przeciwzapalnym, antynowotworowym i poprawiającym parametry profilu lipidowego, a co za tym idzie – zmniejszającym ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Swoje unikatowe właściwości nasiona lnu zawdzięczają zawartości kwasu alfa-linolenowego, lignanów (diglukozyd sekoizolaricirizinolu, SDG) oraz błonnika pokarmowego. Olej lniany pozyskiwany z nasion lnu to z kolei mieszanina tłuszczu o właściwościach bioaktywnych, w skład której wchodzą triacyloglicero...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI