Nowe spojrzenie na stłuszczeniową chorobę wątroby

Diagnoza lekarska i dietetyczna

Stłuszczeniowa choroba wątroby (SLD) to nowy ogólny termin obejmujący najczęstsze przyczyny stłuszczenia: stłuszczeniową chorobę wątroby związaną z dysfunkcją metaboliczną (MASLD), alkoholową chorobę wątroby (ALD) oraz nakładanie się tych dwóch stanów określane jako MetALD (MASLD i zwiększone spożycie alkoholu) [1]. MASLD stanowi niedoceniany problem zdrowotny, dotyczący około jednej trzeciej populacji osób dorosłych [2]. Szacuje się, że równolegle z pandemią otyłości wzrostowi częstości występowania MASLD będzie towarzyszyć rosnąca liczba pacjentów, u których rozwinie się marskość wątroby, schyłkowa niewydolność wątroby oraz rak wątrobowokomórkowy (HCC). Co istotne, w przeciwieństwie do większości innych przewlekłych chorób wątroby, HCC związane z MASLD może powstać bez zaawansowanego włóknienia lub marskości wątroby [3]. W ciągu ostatnich dziesięciu lat odnotowano dziesięciokrotny wzrost liczby chorych z marskością wątroby na podłożu MASLD wymagających transplantacji wątroby [4]. Warto jednocześnie zaznaczyć, że różnica pomiędzy MASLD i NAFLD (niealkoholowa stłuszczeniowa choroby wątroby) jest minimalna, dlatego wyniki dotychczasowych badań nad NAFLD pozostają aktualne również w odniesieniu do MASLD [5].

Stłuszczeniowa choroba wątroby – klasyfikacja i nazewnictwo 

W czerwcu 2023 r. podczas kongresu EASL przedstawiono założenia konsensusu Delphi, uznając stłuszczeniową chorobę wątroby (steatotic liver disease – SLD) za nadrzędny termin obejmujący różne przyczyny stłuszczenia tego narządu. Wycofano pojęcie niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (non alcoholic fatty liver disease – NAFLD), zastępując je określeniem stłuszczeniowej choroby wątroby związanej z dysfunkcją metaboliczną (metabolic dysfunction-associated steatotic disease – MASLD). Wyodrębniono również nową kategorię, tzw. metaboliczną i związaną z alkoholem chorobę wątroby (metabolic alcohol liver disease – MetALD), do której należą chorzy spełniający kryteria rozpoznania MASLD i spożywający większe ilości alkoholu tygodniowo (140–350 g/tydzień i 210–420 g/tydzień, odpowiednio dla kobiet i mężczyzn). Szczególną postać MASLD stanowi stłuszczeniowe zapalenie wątroby związane z dysfunkcją metaboliczną (MASH) rozpoznawane na podstawie obrazu histopatologicznego bioptatów wątroby. Obecnie obowiązującą klasyfikację SLD przedstawiono na rycinie 1. 

Rycina 1. Klasyfikacja stłuszczeniowej choroby wątroby

Kryteria rozpoznania MASLD

Aby rozpoznać MASLD, konieczne jest stwierdzenie stłuszczenia wątroby na podstawie badań obrazowych lub biopsji wątroby oraz spełnienie co najmniej jednego z poniższych kryteriów:

POLECAMY

  • wskaźnik BMI ≥ 25 kg/m2 (≥ 23 kg/m2 u Azjatów) lub obwód talii ≥ 94 cm u mężczyzn, ≥ 80 cm u kobiet,
  • glukoza na czczo w surowicy krwi ≥ 100 mg/dL (≥ 5,6 mmol/L) lub stężenie glukozy ≥ 140 mg/dL (≥ 7,8 mmol/L) w dwugodzinnym teście obciążenia glukozą lub HbA1c ≥ 5,7% lub rozpoznana cukrzyca typu 2 albo leczenie cukrzycy typu 2, 
  • ciśnienie tętnicze ≥ 130/85 mmHg lub stosowanie leczenia hipotensyjnego,
  • trójglicerydy w surowicy krwi ≥ 150 mg/dL (≥ 1,70 mmol/L) lub leczenie hipertriglicerydemii,
  • frakcja HDL cholesterolu w surowicy krwi < 40 mg/dL (< 1,0 mmol/L) dla mężczyzn i < 50 mg/dL (< 1,3 mmol/L) dla kobiet lub leczenie hipercholesterolemii [6].
     

Epidemiologia

Dostępne dane wskazują, że MASLD dotyczy ok. 30% populacji dorosłych [7]. W latach 1991–2019 odnotowano wzrost częstości występowania MASLD z 22% do 37%. Częstość występowania różni się w zależności od badanej populacji i stosowanych metod diagnostycznych, które pozostają nieprecyzyjne, a czasem niedostępne w codziennej praktyce. Najwięcej przypadków MASLD spotykanych jest w Ameryce Południowej, Północnej oraz na obszarach południowej Azji. Równolegle do wzrostu częstości występowania MASLD napotykamy wzrost liczby osób z nadwagą, otyłością, cukrzycą typu 2 oraz nadciśnieniem tętniczym [8, 9].

Patogeneza – wybrane aspekty 

Mechanizm rozwoju stłuszczeniowej choroby wątroby, w tym MASLD, jest złożony i zależny od wielu czynników [10]. Na rozwój SLD wpływ ma zarówno zwiększona w stosunku do zapotrzebowania kaloryczność diety, jak i spożycie konkretnych składników pokarmów [11]. Fruktoza, znajdująca się m.in. w napojach słodzonych, zaliczana jest do prozapalnych cz...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr n. med.; Katedra i Klinika Gastroenterologii i Hepatologii, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu

    dr n. med.; Katedra i Klinika Gastroenterologii i Hepatologii, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI