Mutacje genu MTHFR a przyswajalność kwasu foliowego

Zapobieganie chorobom

Proces biochemicznej przemiany folianów w komórce reguluje metabolizm aminokwasów, kwasów nukleinowych oraz wzrost i różnicowanie komórek, a więc będzie od niego zależał prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu. Mutacje genu MTHFR mogą zmniejszać aktywność enzymatyczną białka MTHFR, czyli enzymu odpowiadającego za przemianę folianów w aktywną formę, w konsekwencji powodując niedobór folianów. Można rozważyć wykonanie badania genetycznego w celu zidentyfikowania występującego polimorfizmu i dobrania odpowiedniej terapii zapobiegającej niedoborom.

Wzór chemiczny kwasu foliowego to C19H19N7O6. Składa się on z zasady pterydynowej, kwasu p-aminobenzoesowego oraz kwasu glutaminowego. Kwas foliowy, czyli witamina B9 nie występuje naturalnie w żywności, wytwarzany jest wyłącznie syntetycznie [1]. W produktach spożywczych można znaleźć foliany, czyli pochodne kwasu foliowego, różniące się między sobą stopniem utlenienia pierścienia pterydyny oraz liczbą reszt kwasu glutaminowego [2].
Podobnie jak niektóre witaminy foliany nie mogą być syntetyzowane w komórkach ssaków i muszą być dostarczane ze źródeł egzogennych, a mianowicie z pożywienia oraz mikrobioty jelitowej [2]. Do najbogatszych źródeł folianów można zaliczyć podroby, grzyby, szpinak, drożdże, zielone warzywa liściaste i rośliny strączkowe [1–2]. Tabela 1 przedstawia zawartość folianów w poszczególnych produktach spożywczych.

POLECAMY

Tabela 1. Zawartość folianów w poszczególnych produktach spożywczych
powyżej 200 mcg/100 g wątróbka drobiowa, cieciorka, słonecznik
200–100 mcg/100 g szpinak, fasola, pietruszka (korzeń i nać), kiełki brokuła, sałata, brukselka, jarmuż, brokuły
poniżej 100 mcg/100 g sezam, kiełki rzodkiewki i lucerny, kapusta włoska, orzechy laskowe, jaja, ryż brązowy

Źródło: Opracowanie własne z wykorzystaniem kalkulatora dietetycznego Aliant.

Metabolizm i rola folianów oraz konsekwencje zdrowotne niedoboru

Proces biochemicznej przemiany folianów w komórce re...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI