Wzór chemiczny kwasu foliowego to C19H19N7O6. Składa się on z zasady pterydynowej, kwasu p-aminobenzoesowego oraz kwasu glutaminowego. Kwas foliowy, czyli witamina B9 nie występuje naturalnie w żywności, wytwarzany jest wyłącznie syntetycznie [1]. W produktach spożywczych można znaleźć foliany, czyli pochodne kwasu foliowego, różniące się między sobą stopniem utlenienia pierścienia pterydyny oraz liczbą reszt kwasu glutaminowego [2].
Podobnie jak niektóre witaminy foliany nie mogą być syntetyzowane w komórkach ssaków i muszą być dostarczane ze źródeł egzogennych, a mianowicie z pożywienia oraz mikrobioty jelitowej [2]. Do najbogatszych źródeł folianów można zaliczyć podroby, grzyby, szpinak, drożdże, zielone warzywa liściaste i rośliny strączkowe [1–2]. Tabela 1 przedstawia zawartość folianów w poszczególnych produktach spożywczych.
POLECAMY
powyżej 200 mcg/100 g | wątróbka drobiowa, cieciorka, słonecznik |
200–100 mcg/100 g | szpinak, fasola, pietruszka (korzeń i nać), kiełki brokuła, sałata, brukselka, jarmuż, brokuły |
poniżej 100 mcg/100 g | sezam, kiełki rzodkiewki i lucerny, kapusta włoska, orzechy laskowe, jaja, ryż brązowy |
Źródło: Opracowanie własne z wykorzystaniem kalkulatora dietetycznego Aliant.
Metabolizm i rola folianów oraz konsekwencje zdrowotne niedoboru
Proces biochemicznej przemiany folianów w komórce re...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!