Czy istnieje „zdrowa” mikrobiota jelitowa?
Mikrobiota (mikrobiom) jelitowa dorosłych ludzi jest zróżnicowanym i dynamicznym ekosystemem, w skład którego wchodzi 39 bln komórek (co odpowiada liczbie komórek ludzkich) [1, 2]. Mikroorganizmy jelitowe składają się z bakterii (najczęściej komensalnych lub mutualistycznych), archeonów, bakteriofagów, eukariota, wirusów i grzybów współdzielących ten sam teren, czyli przewód pokarmowy [1]. Mikrobiom jelitowy odgrywa ważną rolę w trawieniu pokarmów, regulacji funkcji endokrynnych jelit, modyfikowaniu działania leków, eliminacji toksyn i produkcji licznych związków, które wpływają na stan zdrowia gospodarza [2].
Każdy z nas ma swoją indywidualną kompozycję mikrobioty jelitowej kształtowaną przez wiele czynników, do których należą: wiek, aktywność fizyczna, ksenobiotyki (leki) czy choroby [3]. Niebagatelną rolę w modelowaniu mikrobioty jelitowej odgrywa skład diety (obejmujący także zawartość składników o charakterze antybakteryjnym, np. pozostałości antybiotyków). Kiedy porównano skład mikrobioty jelitowej osób zamieszkujących kraje wysoko rozwinięte ze składem mikrobioty osób nienarażonych na działanie czynników antybakteryjnych (mieszkańców Afryki Wschodniej) – okazało się że ci pierwsi charakteryzują się zmniejszoną różnorodnością mikrobiomu jelitowego [4]. Ten wynik wskazuje, że równolegle z urbanizacją, wyższymi standardami mieszkaniowymi (np. korzystaniem z kanalizacji) i poprawą higieny zachodzą w składzie mikrobioty jelitowej po...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!