Leptynooporność – diagnostyka i leczenie

Zapobieganie chorobom

Leptyna jest to hormon wytwarzany i wydzielany przez komórki tłuszczowe, podwzgórze, przysadkę mózgową, łożysko, mięśnie poprzecznie prążkowane, nabłonek przewodu pokarmowego oraz sutek. Jej sekrecja jest wprost proporcjonalna do ilości tkanki tłuszczowej. Rolą leptyny jest regulacja bilansu energetycznego. Leptynooporność jest to upośledzona wrażliwość tkanek na leptynę, jest ściśle związana z nadwagą lub otyłością. Charakteryzuje się podwyższonym stężeniem leptyny we krwi oraz nadmierną ekspresją OB w tkance tłuszczowej. Leptynooporność wiąże się z licznymi konsekwencjami zdrowotnymi. Jej leczenie polega głównie na normalizacji masy ciała poprzez aktywność fizyczną oraz ubogotłuszczową i bogatoresztkową dietę redukcyjną.

Co to jest leptyna?

Leptyna jest to hormon wytwarzany i wydzielany przez adipocyty, podwzgórze, przysadkę mózgową, łożysko, mięśnie poprzecznie prążkowane, nabłonek przewodu pokarmowego oraz sutek. Za pośrednictwem szlaków humoralnych i nerwowych przyczynia się ona do homeostatycznej regulacji bilansu energetycznego. Leptyna oddziałuje na neurony w obszarach mózgu takich jak podwzgórze, hipokamp i pień mózgu, regulując przyjmowanie pokarmu, termogenezę, wydatkowanie energii oraz metabolizm glukozy i lipidów [1]. Jej produkcja jest bezpośrednio związana z ilością tłuszczowej masy ciała – im więcej tkanki tłuszczowej znajduje się w organizmie, tym sekrecja leptyny jest wyższa. Hormon ten nazywany jest hormonem sytości. Obniża bowiem łaknienie, a co za tym idzie – zmniejsza pobór pokarmu oraz pośrednio masę ciała [2].

Historia badań nad leptyną

Leptyna została odkryta w 1994 r. [3]. W tym czasie dużą liczbę badań poświęcono jej roli w regulacji homeostazy energetycznej i otyłości na poziomie ośrodkowego układu nerwowego. Udowodniono wówczas, że u pacjentów z niedoborem leptyny, u których w dzieciństwie rozwinęła się hiperfagia oraz otyłość, i poddanych terapii leptyną następuje zahamowanie apetytu oraz zwiększenie wydatkowanej energii [4]. W jednym z badań opisana została dziewięcioletnia dziewczynka, u której pierwszy spadek masy ciała zanotowano po dwóch tygodniach od wdrożenia terapii leptyną. Był on kontynuowany przez kolejne 12 miesięcy i łącznie wyniósł 16,4 kg [4]. Wyniki te spowodowały duże zainteresowanie badaczy leptyną jako sposobem na leczenie otyłości u ludzi.

POLECAMY

Po czasie zaobserwowano jednak, że osoby otyłe mają wysokie stężenie krążącej leptyny i są niewrażliwe na jej egzogenną podaż. Tę niezdolność leptyny do wywierania działania anoreksygennego u osób otyłych, a tym samym brak klinicznej użyteczności leptyny w otyłości, określa się mianem oporności na leptynę. Stan ten prowadzi do przyjmowania dodatkowej energii z pożywieniem w wyniku uczucia ciągłego głodu mimo nadwyżki kilogramów, co zapobiega tym samym trwałej utracie masy ciała [5, 6]. Mechanizmy związane z leptynoopornością nie zostały dotychczas wyjaśnione. Sugeruje si...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI