Łagodzenie przewlekłego stanu zapalnego z wykorzystaniem składników bioaktywnych w diecie. Selen

Zapobieganie chorobom

Składniki bioaktywne odgrywają ważną rolę w zwalczaniu przewlekłego stanu zapalnego w organizmie. Dowiedziono, że odpowiednie poziomy selenu są znaczące dla odporności i modelowana nadmiernych odpowiedzi immunologicznych czy przewlekłego stanu zapalnego. Wykazano, że większym czynnikiem ryzyka jest stan zapalny organizmu niż wysoki cholesterol u pacjentów. Niedobór selenu może negatywnie wpływać na liczne procesy, np.: uniemożliwia prawidłowe przemiany hormonów tarczycy, może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, chorób nowotworowych, uszkodzenia mięśni. Dostateczne spożycie selenu może wpływać na funkcjonowanie komórek odpornościowych, a tym samym kształtować niektóre rodzaje stanów zapalnych i odporności.

Czym jest stan zapalny?

Proces zapalny jest naturalnym mechanizmem obronnym organizmu w przebiegu infekcji, co ważne korzystnym, gdy trwa krótko. Przewlekłe zapalenie jest z kolei stanem patologicznym, który leży u podłoża licznych chorób, w tym coraz częstszych chorób autoimmunizacyjnych. Organizm inicjuje proces zapalny w reakcji na szkodliwe czynniki różnego pochodzenia. Jego przebieg jest w dużej mierze zależny od zdolności adaptacyjnych organizmu, które zapobiegają nadmiernemu rozwojowi zapalenia [2]. Ważne, aby zatrzymać infekcję przed rozwojem przewlekłego stanu zapalnego, który może się wiązać ze zmianami destrukcyjnymi oraz rozwojem chorób autoimmunizacyjnych [3]. 

W miejscu objętym stanem zapalnym dochodzi do rozszerzenia naczyń krwionośnych i zwiększenia przepuszczalności ścian naczyń kapilarnych dla białek, co prowadzi do zwiększonego napływu krwi i obrzęku [4].

POLECAMY

By się przed tym chronić, warto dbać...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr inż.adiunkt w Katedrze Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie, nauczyciel akademicki z wieloletnim doświadczeniem, zainteresowania naukowe związane są z profilaktyką i leczeniem dietetycznym chorób żywieniowo zależnych, w tym również oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia osób aktywnych fizycznie. Bardzo istotny obszar zainteresowań stanowi psychologia żywienia, w tym zaburzenia odżywiania, metody ich oceny i możliwości skutecznych rozwiązań żywieniowych. Pracuje z młodzieżą jako nauczyciel akademicki, ale także opiekun studenckiego Koła Naukowego Żywienia i Profilaktyki Żywieniowej

    lic.; absolwentka studiów I stopnia oraz studentka studiów II stopnia na kierunku dietetyka w Szkole Zdrowia Publicznego Collegium Medicum Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Zaangażowana w liczne projekty w obszarze edukacji żywieniowej dzieci i młodzieży. Jej zainteresowania naukowe wiążą się z edukowaniem najmłodszych, a także z badaniem zależności między gospodarką hormonalną a funkcjonowaniem człowieka

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI