Kwasy omega-3, omega-6 i omega-9 – dlaczego trzeba suplementować nimi dietę?

ABC prawidłowego żywienia

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe od lat doceniane są jako profilaktyczne suplementy zdrowotne. Wśród nich najczęściej polecanym był do tej pory kwas linolowy i alfa-linolenowy. Tymczasem, jak wykazują liczne badania kliniczne prowadzone na całym świecie, niezwykle korzystnym dla człowieka w profilaktyce wielu chorób oraz ich leczeniu jest kwas gamma-linolenowy występujący w roślinach, takich jak wiesiołek, ogórecznik i czarna porzeczka. 

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), inaczej kwasy tłuszczowe egzogenne, w piśmiennictwie anglojęzycznym występujące jako EFA (Essential Fatty Acids), to tzw. kwasy tłuszczowe niezbędne, ponieważ nie mogą być syntetyzowane w ludzkim organizmie, ale muszą być dostarczone do niego z pokarmem. Nie wszystkie NNKT zbudowane są tak samo, wyróżnia się bowiem kwasy omega-3,
omega-6 i omega-9. Na czym polega różnica? Na umiejscowieniu ost...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI