Kwasy omega-3 – czy istnieje alternatywa dla tranu?

ABC prawidłowego żywienia

Dostarczanie z codzienną dietą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest niezwykle istotne. Odpowiednia podaż kwasu linolowego i alfa-linolenowego pozwala na syntezę długołańcuchowych kwasów tłuszczowych (long chain polyunsaturated fatty acids – LC-PUFA), które z kolei stanowią substrat do produkcji substancji o charakterze hormonów tkankowych (prostaglandyny, prostacykliny, tromboksany, leukotrieny). Warto pamiętać, że dieta z nadmierną ilością kwasów omega-6 zwiększa stężenie kwasu arachidonowego, który z kolei jest substratem do produkcji hormonów tkankowych o działaniu prozapalnym, aterogennym i zwiększającym proliferację komórek (w tym komórek nowotworowych). Z tego powodu tak ważne jest dostarczenie odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 o działaniu przeciwstawnym.

POLECAMY

Efekty fizjologiczne LC-PUFA

LC-PUFA wykazują wielokierunkowe działanie bioaktywne. Między innymi są kluczowe dla funkcjonowania ukła...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI