Kwas dokozaheksaenowy (DHA) to jeden z najistotniejszych składników diety kobiet w ciąży i laktacji. Źródła pokarmowe kwasu DHA to głównie tłuste ryby morskie, owoce morza i algi. Podaż tego składnika w diecie matki wpływa na rozwój psychomotoryczny oraz ostrość widzenia jeszcze nienarodzonego dziecka. Niezwykle ważne jest zatem zapewnienie odpowiedniej ilości kwasów omega-3 już od momentu poczęcia, poprzez realizację jego podaży w diecie kobiety ciężarnej. Warto podkreślić, że kwas DHA w sposób niekwestionowany wpisuje się w koncepcję programowania żywieniowego dziecka.
Zalecenia dotyczące podaży kwasu DHA w diecie kobiety w ciąży zostały przedstawione w tabeli 1 [1]. Optymalnym źródłem kwasu dokozaksaenowego są małe ryby oraz algi z rodzaju Schizochytrium sp. hodowane w sztucznych warunkach [1]. Suplementacja diety kwasem DHA jest szczególnie istotna od 20. tygodnia ciąży, ponieważ właś...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!