Dołącz do czytelników
Brak wyników

Kwas DHA w okresie 1000 pierwszych dni życia dziecka

Artykuł | 1 lutego 2019 | NR 4
0 568

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) to jeden z najistotniejszych składników diety kobiet w ciąży i laktacji. Źródła pokarmowe kwasu DHA to głównie tłuste ryby morskie, owoce morza i algi. Podaż tego składnika w diecie matki wpływa na rozwój psychomotoryczny oraz ostrość widzenia jeszcze nienarodzonego dziecka. Niezwykle ważne jest zatem zapewnienie odpowiedniej ilości kwasów omega-3 już od momentu poczęcia, poprzez realizację jego podaży w diecie kobiety ciężarnej. Warto podkreślić, że kwas DHA w sposób niekwestionowany wpisuje się w koncepcję programowania żywieniowego dziecka.

Zalecenia dotyczące podaży kwasu DHA w diecie kobiety w ciąży zostały przedstawione w tabeli 1 [1]. Optymalnym źródłem kwasu dokozaksaenowego są małe ryby oraz algi z rodzaju Schizochytrium sp. hodowane w sztucznych warunkach [1]. Suplementacja diety kwasem DHA jest szczególnie istotna od 20. tygodnia ciąży, ponieważ właśnie w tym czasie intensywnie rozwija się układ nerwowy dziecka.

POLECAMY

Tabela 1. Podaż kwasu DHA u kobiet w ciąży 

Dawka kwasu DHA Wskazania
600 mg dziennie w przypadku niskiego spożycia ryb oraz braku innych źródeł kwasu DHA
1000 mg dziennie w przypadku ryzyka wystąpienia porodu przedwczesnego

 

Kwas DHA w diecie niemowląt

Kwas DHA jest składnikiem budulcowym błon fosfolipidowych, stanowi nawet 20–40% kwasów zawartych w fosfolipidach układu nerwowego i siatkówki oka. Ponadto wspomniany kwas zmniejsza częstość infekcji, ryzyko rozwoju alergii i astmy oraz poprawia ostrość widzenia [2]. Badania wykazały, że w wieku późniejszym zmniejsza również ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 1 oraz nadciśnienia tętniczego krwi. Dodatkowe korzyści wynikające z podaży kwasów omega-3 zostały przedstawione w tabeli 2 [3].

Tabela 2. Wpływ kwasów omega-3 na organizm człowieka [3] 

Rola kwasów omega-3 
  • rozwój funkcji poznawczych, behawioralnych i mowy (DHA wpływa na wzrost komórek nerwowych i poziom neurotransmiterów)
  • leczenie zespołu nadpobudliwości z deficytem uwagi (ADHD)
  • profilaktyka oraz leczenie nadwagi i otyłości (hamowanie lipogenezy, zmniejszenie apetytu, wzrost uczucia sytości)
  • profilaktyka i leczenie zespołu metabolicznego
  • profilaktyka i leczenie cukrzycy typu 2 (wzrost insulinowrażliwości)
  • działanie kardioprotekcyjne (zmniejszenie ryzyka choroby niedokrwiennej serca)
  • działanie przeciwzapalne (zmniejszone ryzyko występowania chorób o podłożu zapalnym, takich jak: reumatoidalne zapalenie stawów, młodzieńcze idiopatyczne zapalenie stawów, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, 
  • choroba Leśniowskiego-Crohna, toczeń rumieniowaty, łuszczyca, migrenowe bóle głowy) 
  • dz...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy