Kwas DHA w okresie 1000 pierwszych dni życia dziecka

Ciąża i zdrowy rozwój dziecka

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) to jeden z najistotniejszych składników diety kobiet w ciąży i laktacji. Źródła pokarmowe kwasu DHA to głównie tłuste ryby morskie, owoce morza i algi. Podaż tego składnika w diecie matki wpływa na rozwój psychomotoryczny oraz ostrość widzenia jeszcze nienarodzonego dziecka. Niezwykle ważne jest zatem zapewnienie odpowiedniej ilości kwasów omega-3 już od momentu poczęcia, poprzez realizację jego podaży w diecie kobiety ciężarnej. Warto podkreślić, że kwas DHA w sposób niekwestionowany wpisuje się w koncepcję programowania żywieniowego dziecka.

Zalecenia dotyczące podaży kwasu DHA w diecie kobiety w ciąży zostały przedstawione w tabeli 1 [1]. Optymalnym źródłem kwasu dokozaksaenowego są małe ryby oraz algi z rodzaju Schizochytrium sp. hodowane w sztucznych warunkach [1]. Suplementacja diety kwasem DHA jest szczególnie istotna od 20. tygodnia ciąży, ponieważ właś...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Dołącz do grona dietetyków i specjalistów świadomego żywienia

Co dwa miesiące otrzymuj gotowe rozwiązania, aktualne badania i sprawdzone terapie, które możesz od razu wykorzystać w praktyce. Rozwijaj swoje kompetencje, pracuj skuteczniej i bądź na bieżąco z najnowszymi trendami żywieniowymi i innowacjami w dziedzinie dietetyki.

1000+ specjalistycznych artykułów
Aktualne trendy w dietetyce
Inspirujące case studies
100+ wydań archiwalnych
Analizy badań naukowych
Największe na polskim rynku wydawniczym czasopismo o zdrowym odżywianiu.

Przypisy

    dr n med.; Redaktor prowadząca „Food Forum”, dietetyk praktyk, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Wykładowca uniwersytecki nauk o żywieniu oraz autorka prac poglądowych i oryginalnych z zakresu dietetyki i żywienia człowieka publikowanych w periodykach polskich i zagranicznych. Na co dzień prowadzi zindywidualizowane poradnictwo żywieniowe, które pozwala realizować pasję i cele zawodowe.

    ff
    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI