Media w ostatnich latach coraz częściej piszą o kandydozie, czyli chorobie wywołanej przez nadmierny rozrost drożdżaka Candida albicans. Do niedawna niewiele wiedziano o właściwościach chorobotwórczych drożdżaka z rodzaju Candida, dziś opinia publiczna przypisuje mu odpowiedzialność za wszelkie dolegliwości i choroby – od bólu głowy do ciężkich zespołów neurologicznych i niedoborów odporności. Wywołuje to często irytację środowiska medycznego, które uważa, że częstość występowania kandydozy jest nieznaczna, a jej wpływ na organizm nieznamienny.
Czy rzeczywiście drożdżak Candida albicans, który jest naturalnym składnikiem ludzkiej mikrobioty, może prowadzić do wymienionych zaburzeń?
Istnieje ponad 20 gatunków drożdżaków z rodzaju Candida [1].
W warunkach zdrowia nie mają one właściwości chorobotwórczych. Uważa się, że szerokie stosowanie antybiotyków, które rozpoczęło się w latach 40. ubiegłego wieku, jest głównym czynnikiem odpowiedzialnym za pojawienie się wcześniej nieopisywanych form kandydozy i znacznego wzrostu ogólnej częstości jej występowania [1].
Podstawowym miejscem bytowania grzybów drożdżopodobnych z rodzaju Candida jest ludzki przewód pokarmowy, zakażenia mają więc charakter endogenny. W sprzyjających warunkach dochodzi do nadmiernego namno...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!