Zarówno wśród ogółu społeczeństwa, jak i w gronie specjalistów coraz powszechniejszy jest pogląd, że kondycja skóry nie jest warunkowana wyłącznie egzogennie poprzez zabiegi pielęgnacyjne. Skóra jest bowiem główną barierą ochronną organizmu, a jej kondycja świadczy o ogólnym stanie zdrowia [1].
Jednak dowody potwierdzające skuteczność stosowania różnego rodzaju interwencji dietetycznych są ograniczone i często niespójne. Niezwykle potrzebne jest więc usystematyzowanie tej wiedzy na bazie najnowszych doniesień naukowych. W artykule dokonano przeglądu badań potwierdzających, że po wymagającym okresie zimy dostarczanie składników odżywczych, takich jak witaminy antyoksydacyjne A, C i E, witamina D, koenzym Q10 i wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, ma wpływ na odzyskanie przez skórę blasku. Chociaż dowody potwierdzające zastosowanie niektórych interwencji dietetycznych są obiecujące, konieczne są dalsze długoterminowe badania, aby w pełni zrozumieć wpływ diety na wygląd skóry.
Funkcją odżywiania, poza dostarczaniem do organizmu energii i niezbędnych składników odżywczych, jest również poprawa urody i zachowanie młodzieńczego wyglądu. Prawidłowo zbilansowana dieta jest najważniejszym czynnikiem warunkującym właściwe funkcjonowanie organizmu, w tym także prawidłową kondycję skóry. Związek pomiędzy dietą a stanem skóry budzi szczególne zainteresowanie. Wymienione poniżej składniki odżywcze mogą wpływać na mechanizmy warunkujące prawidłowy koloryt, nawilżenie i strukturę skóry, a także na utrzymanie jej młodzieńczego wyglądu.
Witamina D, rozpuszczalna w tłuszczach, pełni ważne funkcje w organizmie człowieka. Skóra jest...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!